Меджидиев: Ще предложим законодателни промени, с цел подобряване контрола на наличността на лекарствени продукти в страната

Подобни
Новини

първи
първиhttp://първи.бг
“първи.БГ” събира на едно място новинарския поток от добре познатите newsONE, cultureONE и BulgariaONE. Медията е с 5 центъра (хъбове) – Национален, Регионален, Криминален, Развлекателен и Културен. Нашата идентичност e изцяло на български език. Дори може да посетите сайта, използвайки домейна на кирилица - първи.бг. От технически съображения и лесна достъпност за хората от чужбина ще работи и домейна www.prv.bg. В “първи.БГ” ще налагаме използването на чист български, като част от политиката на медията да опази и съхрани езикът ни. “първи.БГ” отразява само и единствено новини от и за България и всичко случващо се в страната ни.

С оглед т. нар. криза по отношение на лекарствата, до която се стигна в последния месец – според мен тя има по-голяма давност. За мен това е стратегически проблем, касаещ националната сигурност на страната, тъй като въпросът е свързан с живота и лечението на българските пациенти. Това заяви министърът на здравеопазването д-р Асен Меджидиев по време на брифинг след заседанието на Специализирания съвет за контрол над лекарствоснабдяването. „Не мога да не оценя като грешна постъпката на бившия здравен министър в лицето на Асена Сербезова, не искам да коментирам дали е било законно или не, но от 400 следени медикамента за недостиг, те са сведени едва до 60. Ние сега се чудим как да възстановим контрола”, подчерта министър Меджидиев. Това е и причината да се вземе решението за конкретни предложения за законодателни промени с цел подобряване контрола на наличността на лекарствени продукти в страната. „По този начин ще увеличим броя на медикаментите, чиято наличност се проследява“, посочи министър Меджидиев.

По отношение на мерките, които не изискват законодателна промяна, на днешното заседание на Съвета е взето решение аптеките да имат достъп до наличността на лекарствените продукти в складовете. Освен това ежедневно на общопрактикуващите лекари ще бъде предоставяна информация за наличните количества и недостига на медикаменти. „По този начин самият лекар ще може да прецени, ако даден медикамент липсва, той да бъде заменен с друг от същата група“, обясни д-р Меджидиев.

 „Причините за недостига на определени лекарствени продукти са комплексни и затова трябва да работим в няколко посоки. Първата от тях е разширяване на списъка на наблюдаваните от ИАЛ медикаменти, чийто износ е забранен; втората – засилване на контрола върху предписването и отпускането на лекарствени продукти и третата – подобряване на информираността както на лекарите, така и на фармацевтите по отношение на лекарствата, чиито количества са изчерпани в складовата мрежа“, обясни от своя страна директорът на Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България Деян Денев. 

Министър Меджидиев коментира още, че проверките по складовете ще приключат в рамките на следващите дни и подчерта, че и към момента продължават да се извършват извънредни доставки на някои от лекарствата, за които през последните месеци е установен недостиг.   

- РЕКЛАМА -spot_img

Най-новото
Виж