Министърът на електронното управление е определен за национален координатор на Единната цифрова платформа на ЕС

Подобни
Новини

първи
първиhttp://първи.бг
“първи.БГ” събира на едно място новинарския поток от добре познатите newsONE, cultureONE и BulgariaONE. Медията е с 5 центъра (хъбове) – Национален, Регионален, Криминален, Развлекателен и Културен. Нашата идентичност e изцяло на български език. Дори може да посетите сайта, използвайки домейна на кирилица - първи.бг. От технически съображения и лесна достъпност за хората от чужбина ще работи и домейна www.prv.bg. В “първи.БГ” ще налагаме използването на чист български, като част от политиката на медията да опази и съхрани езикът ни. “първи.БГ” отразява само и единствено новини от и за България и всичко случващо се в страната ни.

Министерски съвет прие решение, с което определя министъра на електронното управление за национален координатор на Единната цифрова платформа на ЕС, по смисъла на Регламент (ЕС) 2018/1724 от 2 октомври 2018 година, за създаване на единна цифрова платформа за предоставяне на достъп до информация до процедури и услуги за оказване на помощ и решаване на проблеми. Платформата ще осигури единна входна точка за достъп до онлайн информация, административни процедури и услуги за оказване на съдействие и решаване на проблеми, необходими на гражданите и предприятията, за свободно движение в рамките на ЕС, за правата и задълженията на потребителите в областта на вътрешния пазар. Потребителите ще имат достъп и възможност да извършват процедури, свързани с житейски или бизнес събития, изцяло онлайн, при условие че съответната процедура е въведена в държава членка.

Единната цифрова платформа ще включва общ потребителски интерфейс, достъпен на всички официални езици на Съюза и интегриран в съществуващия в момента портал „Вашата Европа“.

Съгласно Регламента Националният координатор отговаря за контактите с ЕК по всички въпроси, свързани с платформата. Той насърчава еднаквото прилагане от компетентните органи на изискванията на Регламента, относно качеството на информацията; процедурите и услугите за оказване на помощ и решаване на проблеми; трансграничния достъп до онлайн процедури и услуги.

Националният координатор в сътрудничество с ЕК следва да подпомогне изграждането на техническата система за трансграничен автоматизиран обмен на удостоверителни документи и прилагането на принципа на еднократност. Съгласно своята компетентност националният координатор гарантира, че при наличие на препоръки от Европейската комисия относно качеството на осигуряваните от компетентните органи информация и услуги, те се прилагат надлежно.

- РЕКЛАМА -spot_img

Най-новото
Виж