Министерството на енергетиката търси решение на високите цени на газа в “Чирен”

Подобни
Новини

първи
първиhttp://първи.бг
“първи.БГ” събира на едно място новинарския поток от добре познатите newsONE, cultureONE и BulgariaONE. Медията е с 5 центъра (хъбове) – Национален, Регионален, Криминален, Развлекателен и Културен. Нашата идентичност e изцяло на български език. Дори може да посетите сайта, използвайки домейна на кирилица - първи.бг. От технически съображения и лесна достъпност за хората от чужбина ще работи и домейна www.prv.bg. В “първи.БГ” ще налагаме използването на чист български, като част от политиката на медията да опази и съхрани езикът ни. “първи.БГ” отразява само и единствено новини от и за България и всичко случващо се в страната ни.

Министър Христов се срещна с представители на Асоциация на търговците и производителите на природен газ и водород 

По покана на министъра на енергетиката Росен Христов се проведе среща с представители на Асоциация на търговците и производителите на природен газ и водород. На нея бе обсъден основният проблем с високата цена на нагнетения договорен от предишните управляващи газ в хранилището Чирен. “Непрозрачните процедури по закупуване на газ са довели до тази висока цена”, поясни министърът. И двете страни бяха категорични, че тази цена е проблем както за държавното дружество Булгаргаз, така и за частните компании. “Изваждането на този газ и пускането му на пазара води до увеличаване на цената за крайните потребители. Задържането му в Чирен също е проблем, защото по този начин от една страна остават блокирани стотици милиони оборотни средства, а от друга се нарушават редица законови изисквания за управлението на газохранилището”, обясни Росен Христов. Той благодари, че към търсенето на решение са се присъедини и частният сектор, и синдикати. 

Всички участници в срещата определиха разговора като конструктивен, тъй като бяха набелязани конкретни мерки, които да бъдат предприети през следващите седмици. В тази връзка бе сформирана работна група под ръководството на Министерството на енергетиката, която има задачата да изготви програма за компенсации и да се търси одобрение от Европейската комисия. Целта е да се постигне стабилна и приемлива цена на газа за крайните потребители.

- РЕКЛАМА -spot_img

Най-новото
Виж