МРРБ разработва стратегия за реформиране на строителния сектор

Стратегическият документ обхваща няколко приоритетни области

Подобни
Новини

Мариана Климентиева
Мариана Климентиеваhttp://xn--b1amte3c.xn--90ae
Мариана Климентиева е журналист на информационния сайт newsOne.bg. Всеки ден тя ще ви информира за най-важните и любопитни обществени теми, новини от икономиката, земеделието, технологиите и светските новини. Мариана е редактор с над 18-годишен опит в печатните издания и онлайн издания и е и магистър по "Журналистика " от Софийския университет "Св. Климент Охридски" .

„Министерството на регионалното развитие и благоустройството разработва Национална стратегия за реформиране на строителния сектор, която очаквам да бъде готова до края на тази година.“  Това съобщи вицепремиерът и министър на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов на конференцията “Строителството като индустрия на бъдещето – иновации и дигитализация”, организирана от Камарата на строителите в България.

Стратегическият документ обхваща няколко приоритетни области – електронно управление на инвестиционния процес, образование и умения; устойчиво строителство; иновации и научно-изследователската дейност. Гарантирането на информираност и активното участие на строителния бранш в правителствените планове за реформиране на строителството също са заложени в стратегическия документ.

„Едновременно с това подготвяме промени в Закона за устройство на територията и сериозен ремонт на инвестиционния процес“, информира вицепремиерът.

Целта е да се облекчи бизнесът, като се опрости процесът – от проектирането до получаването на разрешението за строеж всички стъпки да са електронни и прозрачни. Да няма никакво значение, къде се намира архитектът, проектантът или екипът – документи да могат да се подават електронно. Според министъра трябва незабавно да се прекрати ходенето по гишетата и да се засили ролята на надзора в проектирането, както и отговорността на проектанта.

 „Едва след опростяването на административните процедури и премахване на някои от съществуващите, може да се премине и към дигитализацията на строителния процес“, подчерта министърът.

- РЕКЛАМА -spot_img

Най-новото
Виж