Музей на восъчните фигури в Бяла представя 6 исторически личности, свързани с историята на града

Подобни
Новини

Владимир Христовски
Владимир Христовскиhttps://xn--b1amte3c.xn--90ae
Владимир Христовски е заместник главен редактор и журналист в информационния сайт NewsOne.bg. Той има дългогодишен опит, придобит при работата си във вестници, радио, телевизия и информационна агенция. През годините той се насочва към създаването на новини за хората. Христовски вярва, че журналистиката, освен че трябва да информира точно и безпристрастно, трябва да помага и решава трайно проблеми, да бъде в основата на законодателни промени, водещи до качествената промяна на живота на обществото. В NewsOne.bg Владимир Христовски ще Ви информира за актуалното и най-важното от деня в страната, от сферата на Столичната община, образованието, социалната сфера, здравеопазването, иновациите, културата. Също така ще Ви среща с добрия пример, ще съдейства за разрешаването на проблеми и ще Ви среща с интересни и вълнуващи личности. Като запазена негова марка, той ще търси и отговорите на онези въпроси, които малцина журналисти се осмеляват да задават.

Музей на восъчните фигури отвори врати в Бяла, област Русе. Експозицията представя шест известни исторически личности, свързани с историята на града.

“Може да се види фигура на Дядо Славейков – Петко Рачов Славейков. Именно в Бяла той е бил млад даскал, бунтар. Тук му е направена най-известната фотография вече като държавник. Той е изключително важна фигура за града”, каза кметът на града Димитър Славов.

Представена е и руската баронеса Юлия Вревская, медицинска сестра, доброволец в армията по време на Руско-турската освободителна война от 1877 – 1878 година.

Има фигури на Колю Фичето – изградил моста край град Бяла, на революционера Панайот Волов, намерил смъртта си във водите на река Янтра.

В експозицията присъства и княз Александър Батенберг, който на 20-годишна възраст е получил първия си орден в Бяла от руския император Александър Втори, който също е представен.

Восъчните фигури са изработени от търновския скулптор Борис Борисов и от неговия екип, а създаването им е заплатено с дарения и с финансова помощ от общината.

В залата, където се намира експозицията, ще бъда излъчвани и три документални филма: “Малката Бяла – столица на Руската империя”, “Беленският мост на Колю Фичето” и “Ангелът на милосърдието”.

- РЕКЛАМА -spot_img

Най-новото
Виж