МЗ мисли как да компенсира болниците заради скъпия ток

Подготвят се изменения в наредба на ведомството

Подобни
Новини

Сергей Тодоров
Сергей Тодоровhttps://xn--b1amte3c.xn--90ae
Сергей Тодоров е главен редактор на информационния сайт NewsOne.bg. Работил е като репортер в няколко национални телевизии, както и в печатни , и в онлайн издания. Автор е на редица материали и разследвания. Завършил е „Политология“ в УНСС.

Здравното министерство ще търси възможност да компенсира болниците заради по-високата цена на тока. Това може стане с промени в нормативен документ, с която ще се позволи увеличаване на парите за дейностите, плащани от бюджета на министерството.

Въпросът за компенсации на университетски, областни и общински болници беше повдигнат по време на парламентарната Комисия по здравеопазване от проф. Асен Балтов, бивш директор на спешната болница „Пирогов“ и член на комисията от групата на ГЕРБ-СДС.

„В малка общинска болница разходите за електроенергия, топлоенергия и газ достигат понякога до 40 процента от оборота на болницата за месец. Виждаме, че лечебните заведения почват да се задъхват, а какво ще стане през следващите 3 месеца е трудно да си представим“, заяви депутатът.

Подготвя се изменение на Наредба номер З, по която се правят плащания за част от дейности извън здравното осигуряване. Тя ще се публикува за обществено обсъждане, съобщи здравният министър Асена Сербезова.

“Подготвили сме проект на наредба за изменение и допълнение на Наредба 3 – оказване на спешна медицинска помощ на пациенти в спешни състояния, преминали през Спешно отделение и нехоспитализирани в същото болнично лечебно заведение, оказване на консултативна помощ на спешни пациенти по искане на дежурни екипи в Центровете за спешна медицинска помощ, за извършените дейности по медицинска експертиза, осъществявана от ТЕЛК“, коментира министърът на здравеопазването

До този момент компенсации заради пандемията са правени и по други временно действащи мерки. Ще се търсят и други механизми, допълни още здравният министър.

- РЕКЛАМА -spot_img

Най-новото
Виж