На 3 март отбелязваме 145 години от Освобождението на България

Подобни
Новини

първи
първиhttp://първи.бг
“първи.БГ” събира на едно място новинарския поток от добре познатите newsONE, cultureONE и BulgariaONE. Медията е с 5 центъра (хъбове) – Национален, Регионален, Криминален, Развлекателен и Културен. Нашата идентичност e изцяло на български език. Дори може да посетите сайта, използвайки домейна на кирилица - първи.бг. От технически съображения и лесна достъпност за хората от чужбина ще работи и домейна www.prv.bg. В “първи.БГ” ще налагаме използването на чист български, като част от политиката на медията да опази и съхрани езикът ни. “първи.БГ” отразява само и единствено новини от и за България и всичко случващо се в страната ни.

Министърът на отбраната Димитър Стоянов, заместник-министрите Теодора Генчовска и Катерина Граматикова и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов ще участват в тържествените прояви в чест на Националния празник 3 март в София. 

145-ата годишнина от Освобождението ще бъде отбелязана от 11.00 ч. пред Паметника на незнайния войн в София с тържествен ритуал по издигане на националното знаме на Република България. В него ще участват представителни формирования на Националната гвардейска част и Гвардейският представителен духов оркестър. По време на церемонията, при изпълнение на химна, ще бъде произведен салют от двадесет артилерийски залпа.

По повод Националния празник в 12.00 ч. ще бъде извършена тържествена смяна на почетния гвардейски караул пред официалния вход на сградата на Администрацията на президента.

От 18.30 ч. на площад „Народно събрание“ ще се състои тържествена проверка (заря). В нея ще участват Гвардейският представителен духов оркестър и представителни блокове от състава на Националната гвардейска част. Командващ на тържествената проверка (заря) ще бъде бригаден генерал Пламен Йорданов – началник на щаба на Сухопътните войски.

В строя ще бъдат знамената-светини, символ на най-възвишените традиции и добродетели на българското воинство, напомнящи за героичния подвиг на Българската армия: Самарско знаме, Щандарт на 1-и конен полк, Знаме на 23-и пехотен Шипченски полк, Знаме на 15-и пехотен Ломски полк, Знаме на 13-и пехотен Рилски полк, Знаме на 25-и пехотен Драгомански полк, Знаме на 30-и пехотен Шейновски полк и Знаме на 6-и пехотен Търновски полк.

В много градове честванията започват днес, 2 март. В Казанлък на площад „Севтополис“ от 16.00 ч. ще бъде издигнато националното знаме, а в 18,30 ч. в Сопот ще се състои тържествена проверка (заря) с участието на военнослужещи и военния духов оркестър на 61-ва механизирана бригада – Карлово.  По същото време в Благоевград и Оряхово проверки (зари) ще проведат военнослужещите от 3-то бригадно командване. В 19.00 ч. започва тържествена проверка(заря) в Челопеч с участието на военнослужещи от Съвместното командване на специалните операции. От 18,30 ч. в Провадия ще се състои тържествена проверка(заря), в която ще участва представителна част на ВВМУ. От 19.00 ч. в град Бяла тържествена проверка (заря) ще проведат военнослужещите от НВУ.

По-рано днес в с. Гроздьово, община Долни Чифлик, почетен караул и Представителният духов оркестър на ВМС участва в церемонията по полагане на венци и цветя пред Паметника на загиналите руски воини. 

На 3 март военнослужещи от Сухопътните войски, Военноморските сили, Военновъздушните сили, Съвместното командване на специалните операции, Командването за логистична поддръжка, както и от висшите военни училища ще участват в тържествените ритуали по издигане на националното знаме и полагане на венци и цветя пред паметниците на загиналите за Освобождението в с редица градове в страната:

Карлово (10.00 ч., площад „20-ти юли“);

Белене (9.30 ч. в Парка на признателността пред Паметника на загиналите във воините беленчани);

Свищов (на площад „Алеко“ от 11.00 ч. и на площад „Свобода“ от 11.30 ч.);

Плевен (11.00 ч. на площад „Възраждане”);

Благоевград (10.30 ч. полагане на венци и цветя на паметната плоча на първия освободител на града – майор Орлински и 11.00 ч. пред паметника на Гоце Делчев);

Разлог (18.00 ч. пред паметника на Васил Левски);

Враца и Бяла Слатина (10.30 ч. на централните площади в градовете);

Монтана и Козлодуй (11.00 ч.);

Стара Загора (Тържествата започват в 10.30 ч. пред Общината);

Димитровград и Хасково (11.00 ч. на централните площади в градовете);

Ямбол (10.00 ч. пред Общината);

Чирпан (10.30 ч. пред Паметника на освободителите);

Смолян (11.00 ритуал по полагане на венци пред паметника на Борците за свобода на площад „Възраждане“ в кв. Устово);

Асеновград (10.30 паметника на прапоршик Вишняков в двора на църквата „Свети Димитър“, а след това на площад „Николай Хайтов“);

Пловдив (13.30 ч. поднасяне на венци пред Паметника на опълченците в Централните гробища);

Елин Пелин (11.00 ч. площад „Независимост“);

Русе (11.00 часа – Паметника на Свободата);

Велико Търново (10.30 ч. в центъра на града);

Шумен (19.00 ч на площад „Кристал“);

Добрич (10.00 ч. пред мемориален комплекс „Хан Аспарух“);

Бургас (10.00 ч. на площад „Атанас Сиреков“);

Созопол (10.00 ч. в центъра на града);

Варна (10.00 ч. – ритуали по поднасяне на венци и цветя);

Черноморец (11.00ч.)

С проверки (зари) на 3 март Националният празник ще бъде отбелязан и в Пловдив от 18.30 ч., Варна – 19,30 ч., в Сливен от 19.00 ч., Сандански от 17.30 ч. и Чепеларе от 19.00 ч.

- РЕКЛАМА -spot_img

Най-новото
Виж