На Йордановден по традиция ще се спасява Кръста и честваме 175 години от рождението на Христо Ботев

Подобни
Новини

първи.бг
първи.бгhttps://www.prv.bg
“първи.БГ” събира на едно място новинарския поток от добре познатите newsONE, cultureONE и BulgariaONE. Медията е с 5 центъра (хъбове) – Национален, Регинонален, Криминален, Развлекателен и Културен. Нашата идентичност e изцяло на български език. Дори може да посетите сайта, използвайки домейна на кирилица - първи.бг. От технически съображения и лесна достъпност за хората от чужбина ще работи и домейна www.prv.bg. В “първи.БГ” ще налагаме използването на чист български, като част от политиката на медията да опази и съхрани езикът ни. “първи.БГ” отразява само и единствено новини от и за България и всичко случващо се в страната ни.

Десетки са всяка година желаещите да участват в Спасяването на Светия Кръст, скачайки в ледените води на Черно море на 6 януари, Йордановден. Самият ритуал символизира кръщението. Желаещите да се включат смелчаци трябва да имат навършени 16 години. Записването ще се извършва в самия ден, от 10:00 до 11:15 часа на Моста, само срещу представяне на лична карта, документ за актуален медицински преглед (медицинско) и подписване на декларация, с която участниците поемат отговорност за здравословното си състояние.

Честванията за Йордановден ще започнат още в 08:30 часа в петък, 6 януари, когато Негово преосвещенство Агатополски епископ Иеротей (викарий на Негово Високопреосвещенство сливенски митрополит Иоаникий) и бургаското духовенство ще отслужат празнична Света литургия в храм „Св. св. Кирил и Методий”.

На тази дата, пак по стародавна традиция, се освещават военните части и бойните знамена на българската армия. Смята се, че този ритуал бележи началото си през 917 г., когато преди битката при Ахелой е извършен първият водосвет.

Благославянето на бойните знамена на Военен гарнизон – Бургас от Негово преосвещенство Агатополски епископ Иеротей и молебенът за здраве на българското воинство ще започнат от 11:00 часа на пл. „Св. св. Кирил и Методий“.

Хвърлянето на Светия кръст в морето ще бъде от 12:00 часа.

На 6 януари се навършват и 175 години от рождението на поета революционер Христо Ботев. Той ще бъде почетен с цветя и венци в 12:30 часа пред бюст-паметника в Приморски парк.

По традиция на 6 януари откриват своя съвместна изложба трима бургаски художници адаши – Йордан Маринов, Йордан Петров и Йордан Ангелов. Това ще стане от 13 часа в залата на Дружество на бургаските художници.

Програма за 6 януари – Йордановден (Богоявление) и 175 години от рождението на Христо Ботев


8:30 часа

Храм „Св. св. Кирил и Методий“

Празнична Света Литургия по повод Йордановден

(Богоявление)

11:00 часа

Площад „Св. св. Кирил и Методий“

Освещаване на бойните знамена и водосвет за здраве на българското воинство от гарнизон Бургас

11:30 часа

Площад „Св. св. Кирил и Методий“

– ул. „Александровска“ – ул. „Алеко Богориди“ – Моста

Литийно шествие за спасяване на Светия кръст

12:00 часа

Приморски парк – Моста

Спасяване на Светия кръст

12:30 часа

Паметник на Христо Ботев в Приморски парк

Тържествен ритуал за полагане на венци и цветя по повод 175 години от рождението на Христо Ботев

13:00 часа

Ул. „Александровска“ № 22

Дружество на бургаските художници

Изложба „Богоявление“

Йордан Маринов, Йордан Петров и Йордан Ангелов

- РЕКЛАМА -spot_img

Най-новото
Виж