На Палмова неделя Папа Франциск осъди безумието на войната и призова за примирие в Украйна

"Оставете оръжията, сключете Великденско примирие", каза папата пред 50-хилядното множество от вярващи, събрали се на площада "Св.Петър"

Подобни
Новини

Лили Тошева
Лили Тошеваhttp://xn--b1amte3c.xn--90ae
Лили Тошева е журналист в информационния сайт newsONE.bg. Има дългогодишен опит в националните телевизии като репортер, редактор и продуцент. Участвала е в създаването и стартирането на новинарското съдържание на две телевизии. Опитът й в реализацията на национални проекти в неправителствения сектор, насочени към интеграцията на деца и младежи в неравностойно положение, приема като кауза, която по-късно й помага да прави новини в подкрепа на хората с увреждания. Вярва, че журналистиката трябва да помага на хората за решаването на проблемите им, тъй като електронните медии дават тази възможност, освен да информират. В newsOne.bg Лили Тошева ще Ви представя най- актуалното от деня в сферата на държавното управление, местната власт, образованието, социалната сфера, здравеопазването, иновациите, медиите и обществения живот. Фокусът й на работа ще е в създаването на „добри новини“, ще ви среща с личности, които са приели грижата за по-слабия като своя кауза. Лили Тошева ще ви запознае и с млади учени от водещите университети в България и Българската академия на науките, които работят по иновативни проекти в областта на медицината, физиката, химията, биотехнологиите и инженерните науки.

Отслужвайки меса за Палмовата неделя пред множеството хора на площад “Св.Петър” за първи път от началото на пандемията, папа Франциск каза, че “безумието на войната” кара хората да извършват “безсмислено жестоки действия”, предаде Асошиейтед прес.

Папа Франциск не спомена изрично руската инвазия в Украйна, но от думите му става ясно какво е имал предвид. Светият отец нееднократно е осъждал войната и страданията на невинни хора.

Папата целува бебето Исус, снимка Facebook

По време на своята проповед за Палмовата неделя папата каза: “Когато прибягваме до насилие . . . губим съзнание за това защо сме на този свят и дори извършваме безсмислено жестоки действия. Виждаме това в безумието на войната, когато Христос бива разпънат повторно”.

Папа Франциск изрази съжаление за “несправедливата смърт” на съпрузи и синове, за бежанците бягащи от бомбите, за лишените от бъдеще млади хора, и за “войниците, изпратени да убиват техните братя и сестри”.

Светият отец използва първата си голяма меса от началото на пандемията от коронавируса, за да призове за примирие в Украйна по време на наближаващите Великденски празници, предаде ДПА.

“Оставете оръжията, сключете Великденско примирие”, каза папата пред 50-хилядното множество от вярващи, събрали се на площада “Св.Петър” на Палмовата неделя. Католическият Великден се пада на 17 април, но празникът ще бъде празнуван от православната църква на 24 април, включително в Русия и Украйна.

“Не презареждайте оръжията и не продължавайте да се биете, не! От примирие към истински мир, благодарение на честни преговори, бъдете също готови да правите жертви за доброто на хората”, каза папа Франциск и добави: “Каква победа е това да издигнеш знаме над купчина руини”.

Светият отец призовава за мир от началото на войната в Украйна. Тази седмица той ще изпрати своя кардинал, отговарящ за подаянията, Конрад Крайевски, за трети път в Украйна, за да предаде на Киев линейка с лекарства и медицинско оборудване.

Заради остри болки в коляното 85-годишният папа Франциск пропусна традиционната процесия от обелиска в центъра на площада към олтара на стълбите на базиликата “Св. Петър”, отбелязва Ройтерс. Вместо това той наблюдаваше, седнал до олтара, до който бе откаран от малка кола. По-късно папата накуцваше, докато произнасяше месата, допълва БТА.

- РЕКЛАМА -spot_img

Най-новото
Виж