Над 1 млрд. евро глоба за “Амазон” в Италия

Подобни
Новини

Георги Донков
Георги Донковhttp://xn--b1amte3c.xn--90ae
От близо 30 години Георги Донков работи като журналист. Практикувал е професията в почти всички видове медии, в различни точки на света. Макар че най-дълго е работил в телевизията, голямата му любов си остава радиото, а последната му страст са онлайн медиите.

Италианските регулаторни органи наложиха на “Амазон”/ рекордна глоба в размер от 1,13 милиарда евро за предполагаема злоупотреба с господстващо положение на пазара, предадоха Ройтерс и ДПА. Това е една от най-големите глоби, налагани досега на американския технологичен гигант в Европа.

Технологичните гиганти като “Амазон”, “Гугъл”, “Фейсбук”, “Майкрософт” и “Епъл” са подложени на все по-сериозен натиск след серия скандали, свързани с лични данни и дезинформация, както и след оплаквания на много бизнеси, че злоупотребяват с позициите си на пазара.

Италианският антимонополен регулатор се позовава на чл. 102 от Договора за функциониране на Евросъюза, който е насочен срещу злоупотребите с доминиращо пазарно положение.

Според регулатора “Амазон” натрапва своите логистични услуги и пречи на конкурентни оператори в сферата на електронната търговия.

През ноември италианското антимонополно ведомство глоби компанията предупредително с 68,7 млн. евро, но тази сума не подейства вразумяващо на гиганта, който продължи да не се съобразява с правилата за честна конкуренция.

“Амазон” обяви, че “категорично не е съгласен” с решението и че ще подаде жалба.

Междувременно Европейската комисия похвали решението на италианския антимонополен регулатори като чудесен пример за успешно сътрудничество между национална агенция и мрежовите органи на ЕС.

- РЕКЛАМА -spot_img

Най-новото
Виж