Надежда Йорданова: Крайно време е България да получи главен прокурор, който защитава правата на хората

Тя коментира темата преди заседанието на Висшия съдебен съвет

Подобни
Новини

Лили Тошева
Лили Тошеваhttp://xn--b1amte3c.xn--90ae
Лили Тошева е журналист в информационния сайт newsONE.bg. Има дългогодишен опит в националните телевизии като репортер, редактор и продуцент. Участвала е в създаването и стартирането на новинарското съдържание на две телевизии. Опитът й в реализацията на национални проекти в неправителствения сектор, насочени към интеграцията на деца и младежи в неравностойно положение, приема като кауза, която по-късно й помага да прави новини в подкрепа на хората с увреждания. Вярва, че журналистиката трябва да помага на хората за решаването на проблемите им, тъй като електронните медии дават тази възможност, освен да информират. В newsOne.bg Лили Тошева ще Ви представя най- актуалното от деня в сферата на държавното управление, местната власт, образованието, социалната сфера, здравеопазването, иновациите, медиите и обществения живот. Фокусът й на работа ще е в създаването на „добри новини“, ще ви среща с личности, които са приели грижата за по-слабия като своя кауза. Лили Тошева ще ви запознае и с млади учени от водещите университети в България и Българската академия на науките, които работят по иновативни проекти в областта на медицината, физиката, химията, биотехнологиите и инженерните науки.

България е крайно време да получи главен прокурор, който дължим на обществото, който споделя и отстоява високи морални стандарти и защитава правата на хората, без да ги нарушава, главен прокурор, който не се прикрива зад полицейско насилие. Това каза министърът на правосъдието Надежда Йорданова в отговор на въпрос какво ще се реши с отстраняването на Иван Гешев.

Тя коментира темата преди заседание на Висшия съдебен съвет, на което ще се разгледа по същество предложението на министър Йорданова за предсрочно освобождаване от длъжност на главния прокурор.

Във връзка с това дали ще бъдат обединени двете искания за отстраняване на Иван Гешев, нейното и това на служебния министър на правосъдието Янаки Стоилов от 2021 г., министър Йорданова посочи, че предстои да реши Пленумът.

По думите й такава възможност има, но те са на различен етап в движението си, тъй като нейното вече е минало процедура по преценяване на допустимостта. „Към този момент такова предложение за обединяване няма, дали ще се направи в зала, ще разберем след минути“, каза тя. Министърът добави, че ще поддържа предложението на Стоилов за отстраняване на главния прокурор.

В отговор на думите на главния прокурор, че вероятно заявява пред медиите неверни данни,  Йорданова коментира: “Ако има неверни данни, моля да бъдат посочени кои са те“. Според нея това, че министърът на правосъдието използва възможностите, които предоставят медиите, да разяснява своята работа е в рамките на правомощията му, допълва БТА.

- РЕКЛАМА -spot_img

Най-новото
Виж