Надежда Йорданова: Сотир Цацаров ще бъде освободен от КПКОНПИ съвсем скоро

Подобни
Новини

Владимир Христовски
Владимир Христовскиhttps://xn--b1amte3c.xn--90ae
Владимир Христовски е заместник главен редактор и журналист в информационния сайт NewsOne.bg. Той има дългогодишен опит, придобит при работата си във вестници, радио, телевизия и информационна агенция. През годините той се насочва към създаването на новини за хората. Христовски вярва, че журналистиката, освен че трябва да информира точно и безпристрастно, трябва да помага и решава трайно проблеми, да бъде в основата на законодателни промени, водещи до качествената промяна на живота на обществото. В NewsOne.bg Владимир Христовски ще Ви информира за актуалното и най-важното от деня в страната, от сферата на Столичната община, образованието, социалната сфера, здравеопазването, иновациите, културата. Също така ще Ви среща с добрия пример, ще съдейства за разрешаването на проблеми и ще Ви среща с интересни и вълнуващи личности. Като запазена негова марка, той ще търси и отговорите на онези въпроси, които малцина журналисти се осмеляват да задават.

Председателят на антикорупционната комисия Сотир Цацаров ще бъде освободен до два месеца и нещо. Това обяви правосъдният министър Надежда Йорданова.

Тя обясни, че нещата с Цацаров ще се случат по-бързо, отколкото с отстраняването на главния прокурор Иван Гешев.

“Моментът, в който влезе в сила законодателното изменение и бъде направен подборът, тук едва ли ще е необходимо повече от 2  месеца и нещо”, подчерта министърът.

Йорданова обяви, че ще изпрати поредното предложение на Пленума на ВСС за предсрочно освобождаване на Гешев и ще настоява този държавен орган да си върши работата.

“Всяко отлагане, с всеки час, в който отлагаме оставката му, става късно. Присъствието и инатът на Гешев струва нашите пари, по-добрите условия за бизнес среда, по-добрия живот на децата ни. Липсва ни голямо антикорупционно разследване, вместо това има голям прокурорски чадър”, каза правосъдният министър.

Тя не отговори на въпроса какъв конкретен срок си поставя за освобождаване на главния прокурор. Обяви само, че “целият възможен арсенал на изпълнителната и законодателната власт е в ход”.

“В нашето предвиждане е в рамките на 3 месеца, ние да въведем такива законодателни изменения, които съществено да променят пейзажа, съществено да променят средата и да създадат още повече условия за освобождаване на главния прокурор”, посочи Йорданова в ефира на Nova.

И добави, че ще има реформи в антикорупционната комисия, която ще стане по – ефективно действаща, с по-големи правомощия и с по-добри средства за защита на засегнатите граждани.

“Така да си върши работата, че да попречи на прокуратурата да си затваря очите при явни корупционни действия, явна търговия на влияние. Комисията ще бъде един двигател, преса, която ще пречи на прокуратурата да си затваря очите”, обясни правосъдният министър.

От друга страна, тя смята, че трябва да се ограничат правомощията на Прокуратурата, за да може да се съсредоточи върху основните си функции.

Според Йорданова няма реално разследване по случая “Осемте джуджета” и това не е единственият случай.

“В Министерство на правосъдието има сигнал, който се проверява. Той е срещу Гешев и става дума за натиск върху бизнесмен за придобиване на част от капитала на търговско дружество. От публикациите, които са достъпни в медиите – нека да кажа само, че има документи с подписи”, заяви тя.

- РЕКЛАМА -spot_img

Най-новото
Виж