Най-замърсяващите коли няма да влизат в центъра на София от догодина, ще забранят и отоплението на твърдо гориво

Столична община изпълнява 2 проекта за безплатна подмяна на отоплителните устройства на твърдо гориво с екологични алтернативи

снимка: NewsOne

Най-замърсяващите въздуха автомобили няма да могат да се движат в центъра на София от 1 декември до 28 февруари догодина. Те са от първа екологична група с ЕВРО 1 и ЕВРО 2 стандарт. Забраната е предвидена в проект на наредба, внесена за обсъждане в Столичния общински съвет.

Документът предвижда създаването на две нискоемисионни зони. Първата – в която забраната влиза в сила още тази година, е наречена “Малък ринг” и обхваща карето между бул. “Васил Левски”, бул. “Патриарх Евтимий”, бул. “Ген. Скобелев”, ул. “Опълченска”, бул. “Сливница”. 

Втората зона – Голям ринг, е между бул. „Сливница“, бул. „Данаил Николаев“, бул. „Ситняково“, бул. „П. Яворов“, ул. „Атанас Дуков“, бул. „Х. Ибсен“, бул. „П. Ю. Тодоров“, бул. „И. Е. Гешов“, бул. „К. Величков“. В нея обаче ограничението за автомобили с екологична група Първа влиза в сила чак от 1 декември 2025 г., а за такива с екологична група Втора чак през 2028 г. 

Създаването на нискоемисиони зони е сред изискванията на софийски градски съд за ограничаване на замърсяването на въздуха в столицата.

Столична община предлага гратисен период до 1 януари 2023 г. за ефективното налагане на административни санкции.

В наредбата се предлага и въвеждане на зона за ниски емисии при употребата на твърди горива за битово отопление от 2025 година. Тя ще се отнася до районите с изградена топлопреносна мрежа. Това са Средец, Красно село, Изгрев, Илинден, Студентски, Оборище, Възраждане, Лозенец, Триадица. Предлага се забрана за употребата на твърди горива за битово отопление на цялата територия на Столична община от 2030 г. 

Столична община изпълнява 2 проекта за безплатна подмяна на отоплителните устройства на твърдо гориво с екологични алтернативи.