Найден Тодоров проведе среща с Андреа Икич-Бьом

Подобни
Новини

първи
първиhttp://първи.бг
“първи.БГ” събира на едно място новинарския поток от добре познатите newsONE, cultureONE и BulgariaONE. Медията е с 5 центъра (хъбове) – Национален, Регионален, Криминален, Развлекателен и Културен. Нашата идентичност e изцяло на български език. Дори може да посетите сайта, използвайки домейна на кирилица - първи.бг. От технически съображения и лесна достъпност за хората от чужбина ще работи и домейна www.prv.bg. В “първи.БГ” ще налагаме използването на чист български, като част от политиката на медията да опази и съхрани езикът ни. “първи.БГ” отразява само и единствено новини от и за България и всичко случващо се в страната ни.

Министърът на културата Найден Тодоров проведе днес среща с Н. Пр. г-жа Андреа Икич-Бьом, посланик на Република Австрия у нас. В срещата участва и началникът на кабинета на министъра доц. д-р Борис Данаилов.

В началото на разговора Н. Пр. г-жа Андреа Икич-Бьом поздрави Найден Тодоров за отговорния пост, който той пое, като шеговито отбеляза, че Виенският бал в София е загубил своя диригент, но България е спечелила министър. От своя страна министър Тодоров сподели отличните си лични впечатления от доброто ни сътрудничество в областта на музиката и изрази задоволството си, че сега могат да бъдат набелязани и още области за по-тясно и също така ползотворно културно сътрудничество между страните ни. Участие във фестивали, обмен на изложби, литературни проекти, представяне на съвременни творци, резиденции на млади артисти, участие в симпозиуми по скулптура и програмиране на събития във връзка с предстоящата програма, която Австрия изготвя за Дунавския регион, бяха сред очертаните възможности за сътрудничество. Към тях посланик Икич-Бьом добави и междурелигиозния и междукултурния диалог, мултилатералните проекти в рамките на ЕС, както и поставянето на фокус върху жените в изкуството. От своя страна министър Тодоров предложи да се организират и културни събития, които включват паралелно по няколко различни изкуства, защото в съвременния свят това отдавна е тенденция.

Министър Тодоров и Н. Пр. г-жа Андреа Икич-Бьом се обединиха и около необходимостта от планирането и на дългосрочни съвместни инициативи от взаимен интерес. В тази връзка министър Тодоров отбеляза ключовото значение, което България отдава на Програмата за сътрудничество в областта на културата, образованието, науката и младежта между правителствата на България и Австрия и изрази желанието ни за преподписването ѝ за нов период.  

В края на разговора министър Тодоров и посланик Икич-Бьом изразиха задоволството си от тази първа между двамата среща, на която бяха набелязани плановете за културното ни сътрудничество.

- РЕКЛАМА -spot_img

Най-новото
Виж