Нападенията над български клубове и институции в Северна Македония са недопустими

Подобни
Новини

първи
първиhttp://първи.бг
“първи.БГ” събира на едно място новинарския поток от добре познатите newsONE, cultureONE и BulgariaONE. Медията е с 5 центъра (хъбове) – Национален, Регионален, Криминален, Развлекателен и Културен. Нашата идентичност e изцяло на български език. Дори може да посетите сайта, използвайки домейна на кирилица - първи.бг. От технически съображения и лесна достъпност за хората от чужбина ще работи и домейна www.prv.bg. В “първи.БГ” ще налагаме използването на чист български, като част от политиката на медията да опази и съхрани езикът ни. “първи.БГ” отразява само и единствено новини от и за България и всичко случващо се в страната ни.

Поредната атака този път е насочена срещу българския Културно-информационен център в Скопие. До сега бяха атакувани гражданите на Северна Македония заради българското си национално самосъзнание, този път провокацията е срещу институция на българската държава, което е напълно недопустимо в контекста на добросъседството и европейската интеграция. 

Ние от ВМРО настояваме властите в Скопие да накажат извършителите на този акт на омраза. Разбира се, се съмняваме, че това ще се случи, тъй като виждаме пълен саботаж на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество от страна северномакедонските управници.  

Тяхната антибългарска реторика, техният отказ да премахнат фалшификациите и лъжите от учебниците, тяхната продължаваща наглост да омаловажават всеки един случай на нападения, език на омразата и потъпкване на правата на българите в Северна Македония са причина за изключително дръзките атаки срещу хора, клубове и институции. 

Остро осъждаме бездействието на Скопие спрямо всички случай на нападения, както и действията им по забрана и преследване на организациите на хората с българско самосъзнание. Призоваваме Министерство на външните работи да изиска среща в най-кратки срокове, на която не просто да бъдат получени гаранции, а да има конкретни срокове за изпълнение на поетите ангажименти от страна на Северна Македония за гарантиране и спазване на правата на българите, както и за премахване на фалшификациите.

- РЕКЛАМА -spot_img

Най-новото
Виж