НАТО отправя поглед към “историческа” среща на високо равнище

Това каза Йенс Столтенберг

Подобни
Новини

Драгомира Станоева
Драгомира Станоеваhttp://xn--b1amte3c.xn--90ae
Драгомира Станоев е редактор в NewsONE. Завършила e "Българска филология" в СУ "Св. Климент Охридски". Работила е в няколко онлайн издания като репортер и редактор. Завършила е успешно и журналистически стажове в радио и в една от националните телевизии.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг каза днес, че срещата на високо равнище в Мадрид идния месец ще бъде историческа възможност за заздравяване на алианса пред лицето на руската агресия срещу Украйна, ставаща на неговия източен фланг.

Срещата ще преначертае стратегическите приоритети на НАТО за следващото десетилетие, сред които според Столтенберг са амбициите на Китай, възходът на антидемократичните държави, тероризма и климатичните промени. Но непосредственият фокус ще бъде върху въпроса как да бъде продължена подкрепата за Украйна и да бъде възпряна по-нататъшната агресия на президента на Русия Владимир Путин.

В свое изказване по време на тържествено събитие в Мадрид по случай 40-годишнината от приемането на Испания в НАТО Столтенберг каза, че с нетърпение очаква да посрещне Швеция и Финландия на срещата на високо равнище, която ще се проведе в испанската столица на 29 и 30 юни.”На срещата на високо равнище в Мадрид ще начертаем пътя напред за следващото десетилетие”, каза Столтенберг, цитиран от Асошиейтед прес, предаде БТА.

 “Към нас също така ще се присъединят Финландия и Швеция, които току-що направиха историческата стъпка да подадат молби за приемане в нашия алианс. Срещата на високо равнище в Мадрид е важна възможност да потвърдим нашите натовски ценности”, добави той.

- РЕКЛАМА -spot_img

Най-новото
Виж