НАТО вдигнало на крак българските ВВС заради самолета нарушител

Очевидно самолетът е правил действия, които центърът в НАТО е възприел като потенциален риск, заяви военният министър Драгомир Заков

Подобни
Новини

newsONE Редактор
newsONE Редакторhttp://xn--b1amte3c.xn--90ae
Журналист с дългогодишен опит в печатни и електронни издания. Дипломиран журналист в “Университета за Национално и световно стопанство”. Работила е като редактор и продуцент във водещи български масмедии.

“Става въпрос за стандартна процедура, която е в рамките на НАТО. Българското въздушно пространство е част от интегрираното пространство на НАТО, няма как да се лети в него без спазване на правилата. Нашите изтребители са вдигнати по сигнал от командването на НАТО. Очевидно самолетът е правил действия, които центърът в НАТО е възприел като потенциален риск”, заяви военният министър Драгомир Заков на брифинг относно приземения самолет Чесна.

По думите му след този сигнал е задължително вдигането на изтребители.

“Българският изтребител визуално е опознал обекта, опитал е радиовръзка, не е имало отговор и самолетът е кацнал в Плевенско. Очевидно става дума за тренировъчен полет, за неспазване на правилата”, допълни Драгомир Заков.

Според него трябва да има последствия. “Всички процедури трябва да се спазват, може би е имало риск и за Румъния”, добави военният министър, цитиран от БНТ.

Пилотът на прехванатия самолет е оказал пълно съдействие на военните при приземяването

Военновъздушните сили прехванаха и приземиха самолет нарушител Чесна-150 вчера в късния следобед. Той е навлязъл във временно резервирана зона без полетен план и без включено устройство за връзка с наземните радари.

Задействани са изтребителите МиГ-29 от авиобаза Граф Игнатиево, които го прехващат и го съпровождат до летище Бохот край Плевен. Цялата операция е извършена за около пет минути.

Той коментира информацията за отнети лицензи от Русия: “Нямаме официално депозирано писмо от руската страна, това не е изненада. Това, което стана с газа, се случва с лицензите. В този смисъл има добра перспектива за българските фирми, ако успеят да нагласят своята работа така че да не използват повече такива лицензи”.

Според Драгомир Заков руската страна не е надежден партньор по отношение на каквито и да било договори – относно газ, петрол или оръжия.

“Трябва да имаме алтернатива и диверсификация”, каза още Драгомир Заков.

- РЕКЛАМА -spot_img

Най-новото
Виж