Научната конференция „150 години безсмъртие: Васил Левски, революцията и бъдещият свят“

Подобни
Новини

първи
първиhttp://първи.бг
“първи.БГ” събира на едно място новинарския поток от добре познатите newsONE, cultureONE и BulgariaONE. Медията е с 5 центъра (хъбове) – Национален, Регионален, Криминален, Развлекателен и Културен. Нашата идентичност e изцяло на български език. Дори може да посетите сайта, използвайки домейна на кирилица - първи.бг. От технически съображения и лесна достъпност за хората от чужбина ще работи и домейна www.prv.bg. В “първи.БГ” ще налагаме използването на чист български, като част от политиката на медията да опази и съхрани езикът ни. “първи.БГ” отразява само и единствено новини от и за България и всичко случващо се в страната ни.

Министърът на културата Найден Тодоров приветства участниците в Научната конференция „150 години безсмъртие: Васил Левски, революцията и бъдещият свят“, която се провежда днес в Софийския университет „Свети Климент Охридски“. В събитието, организирано от Института за исторически изследвания при Българската академия на науките (ИИстИ-БАН) и СУ „Св. Климент Охридски”, участва и зам.-министърът на културата доц. д-р Пламен Славов. Присъстваха още заместник-ректорът на Алма матер доц. Георги Вълчев, представители на Националния инициативен комитет, студенти, преподаватели и участници в конференцията. 

В приветствието си министърът на културата Найден Тодоров посочи, че Левски умира, за да живеем ние, а неговото дело, идеализъм и саможертва са причината днес да сме тук. Според министъра един от най-големите проблеми на съвремието ни е липсата на памет и заради това, докато имаме паметта за Левски, ще имаме бъдеще. Добави, че докато осмисляме неговите идеи за толерантност и свобода – не само на национално, но и на лично ниво, ние ще имаме бъдеще. По думите му днес е времето да се замислим дали живеем, за да умрем или живеем, за да живеят нашите деца и да имат една България, която да ги обича и която да обичат.   

Министър Тодоров благодари на Софийския университет и на Института за исторически изследвания към БАН, защото те спомагат за това да имаме историческа памет, да помним кой е Левски и да можем да продължим неговото дело.

В началото на конференцията доц. Георги Вълчев благодари на Министерството на културата в лицето на министъра и на заместник-министъра, за това, че са намерили време и сили да се справят с много административни тревоги, за да бъде създадена тази програма и да бъде целево финансирана от правителството. Това е знак, че Васил Левски тежи със своето дело, поглед и подвиг, върху обществения живот на България до днес. По думите му във времена, когато сякаш сме изпаднали в политическа безпътица, когато в къси срокове минаваме от избор в избор, без да се намират посоките, без да се очертават тенденциите, които ще определят нашето развитие, си струва да се върнем към делото и личността на Левски. „Трябва да полагаме всички усилия този разказ за хората от онова време да бъде част от съвременния ни живот и да стига до младите поколения“, посочи доц. Вълчев. Той благодари на всички колеги, които се включват в конференцията. 

В нея участват утвърдени учени и обещаващи млади специалисти, които ще представят и дискутират различни аспекти от живота и делото на Васил Левски в контекста на европейското политическо мислене през ХIХ в. и на българското националноосвободително движение през 60-те и 70-те години на ХІХ в.

Научният форум продължава с представянето на доклади.

Събитието е част от Националната програма за отбелязване на 150 години от гибелта на Васил Левски под патронажа на президента на Република България.

Ето и програмата на конференцията:

20230206_programa-nauchna_konferencziya_150_g._bezsmartie_vasil_levski

- РЕКЛАМА -spot_img

Най-новото
Виж