Незаконно ли е увеличена водата в с. Осиково

Подобни
Новини

първи
първиhttp://първи.бг
“първи.БГ” събира на едно място новинарския поток от добре познатите newsONE, cultureONE и BulgariaONE. Медията е с 5 центъра (хъбове) – Национален, Регионален, Криминален, Развлекателен и Културен. Нашата идентичност e изцяло на български език. Дори може да посетите сайта, използвайки домейна на кирилица - първи.бг. От технически съображения и лесна достъпност за хората от чужбина ще работи и домейна www.prv.bg. В “първи.БГ” ще налагаме използването на чист български, като част от политиката на медията да опази и съхрани езикът ни. “първи.БГ” отразява само и единствено новини от и за България и всичко случващо се в страната ни.

Във Върховна административна прокуратура (ВАП) е образувана преписка по получени оплаквания на жители на с. Осиково, обл. Смолян, за незаконосъобразно увеличаване на цената на ВиК услуги на „Водоснабдяване и канализация“ ЕООД, гр. Смолян, с над 60%.

От ВАП е констатирано, че след издаване на Решение № Ц-32/30.12.2022 г. на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) цената на съответните ВиК услуги е увеличена на 3,29 лв. на кубик. 

Хората уведомяват ВАП, че в с. Осиково водопроводът е прокопан на ръка преди години от жителите на селото. Довеждащият водопровод с разстояние от 5 км е етернитов – „канцерогенен”, и не е сменян. Няма и монтиран филтър за пречистване и при валежи и снеготопене водата е с влошено качество. Изтъкнато е, че за с. Осиково се начислява и такса за обратните води, но в селото не е изграждана канализация нито от община Девин, нито от ВиК-Смолян. Изложено е, че до момента от ВиК-Смолян не са извършвани никакви инвестиции за подобряване качеството на водата в населеното място.

От ВАП е изяснено, че във връзка със законосъобразността на Решение №Ц-32/30.12.2022 г. на КЕВР относно утвърдените цени на „Водоснабдяване и канализация” ЕООД, гр. Смолян, има административно дело пред Административен съд-София град, като разглеждането му не е приключено. Ето защо материалите по преписката са изпратени по компетентност от ВАП на Софийска градска прокуратура, вкл. с оглед преценка за упражняване на правомощията за встъпване във вече образуваното съдебно-административно производство при наличие на важен държавен или обществен интерес съгласно Конституцията и Административнопроцесуалния кодекс.

Материалите от преписката са изпратени по компетентност и на Окръжна прокуратура-Смолян с оглед преценка за предприемане на действия относно оплакванията, касаещи качеството на водата в с. Осиково, обл. Смолян. От същата прокуратура веднага е разпоредена проверка, възложена на КЕВР, която следва да приключи в кратък срок. За резултатите от проверката трябва да бъдат уведомени  ВАП и Окръжна прокуратура-Смолян.

- РЕКЛАМА -spot_img

Най-новото
Виж