Николай Денков: За първи път поставихме ясни критерии за избор на училищни директори

Заплатите в сектора са изключително мотивиращи, като средната е над 2000 лева

Подобни
Новини

Иван Петрински
Иван Петринскиhttp://xn--b1amte3c.xn--90ae
Иван Петрински е журналист с дългогодишен опит като редактор и автор и основател на печатни и електронни медии. Дългогодишен кореспондент и коментатор по темата за гръцката криза за български телевизии и радиостанции. Създател, главен редактор и автор в медии за българите в чужбина. Участник в множество международни медийни срещи. Човек с голям опит в комуникацията с българската диаспора и проблемите, свързани с битието на нашите сънародници зад граница.

Критики към наредбата, приета от предишното правителство и широкото обществено обсъждане са причината да се замразят конкурсите за 400 директора на училища в страната. Така бившият министър на образованието акад. Николай Денков коментира решението на съда, който спря избора на училищни директори.

“За първи път сложихме за публично обсъждане наредба, която мина съответната процедура. Тя има своите критици, част от които са силно политически мотивирани, но също така има и своите поддръжници, защото съвсем нормално е за длъжността на един директор да има изисквания за визия”, подчерта той.

Според него системата е изключително тежко политизирана през последните 4 години именно с досегашните правила.

С промените в Закона забранихме всякаква политическа и партийна дейност в нашата система. Това означава, че “изпращането на автобуси, изпращането на служебни имейли да гласуват за един или за друг – широка практика до миналата година, в момента е абсолютно забранена, допълни той.

Акад. Денков поясни, че директорите на училища могат да участват в изборите и уточни, че това е тяхно гражданско право. За тази цел обаче трябва да излязат в отпуска, да бъдат в кампания и съответно могат да бъдат избрани.

В ефира на БНТ, той каза, че заплатите на учителите вече са мотивиращи и има много кандидати за обявените места.

“През тази година на два пъти увеличихме заплатите на учителите. От 1 септември началната заплата за учител е 1486 лв. Средната е 2032 лв.

- РЕКЛАМА -spot_img

Най-новото
Виж