Градската железница в Русе ще бъде част от една по-добра свързаност между Букурещ, Варна и Горна Оряховица. Това заяви министърът на транспорта и съобщенията Николай Събев след работна среща за възобновяването на проекта за градска железница в дунавския град, съобщиха от ресорното министерство.

„Русе може да стане част от много сериозен индустриален конгломерат заедно с Букурещ, Варна и Горна Оряховица заради потенциала на локацията и предприемчивостта. В тази посока има желание за работа на бизнес, администрация, жп инфраструктура и правителство,“ каза министър Събев.

Той допълни, че градската железница се разглежда като по-мащабен проект и е продължение на политиката за намаляване на вредните емисии.

Николай Събев каза, че до този момент железницата не е била приоритет за икономиката на България. Министерството на транспорта и съобщенията подкрепя тези инвестиции, които ще дадат възможност за по-добра мобилност при придвижване на хората. Предприетите действия за развитие на транспорта в региона и града се свързват с изграждането на интермодален терминал с осигурено одобрение и финансиране по Плана за възстановяване и устойчивост.

Предстои до две седмици да бъде обявена обществена поръчка за изграждане на спирка „Университета“. При строителството ще бъдат спазени съвременните стандарти за перони, навеси, видеонаблюдение, осветление, достъпност на градската среда.

На въпрос за отхвърления иск на България за временно отлагане на прилагането на разпоредби от Пакет мобилност 1, министърът уточни, че трите дела, които е завела България, са в ход. Съдът е отхвърлил допълнителната молба за спиране изпълнението на задължението на превозвачите да връщат превозните средства в държавата на установяване до окончателното произнасяне на съда.

Николай Събев бе категоричен, че българската държава, заедно с единомислещите страни, продължава да работи усилено в защита на интересите на превозвачите.