Нинова към Гълъб Донев: Не можем да оставим хората със замразени доходи

Подобни
Новини

първи
първиhttp://първи.бг
“първи.БГ” събира на едно място новинарския поток от добре познатите newsONE, cultureONE и BulgariaONE. Медията е с 5 центъра (хъбове) – Национален, Регионален, Криминален, Развлекателен и Културен. Нашата идентичност e изцяло на български език. Дори може да посетите сайта, използвайки домейна на кирилица - първи.бг. От технически съображения и лесна достъпност за хората от чужбина ще работи и домейна www.prv.bg. В “първи.БГ” ще налагаме използването на чист български, като част от политиката на медията да опази и съхрани езикът ни. “първи.БГ” отразява само и единствено новини от и за България и всичко случващо се в страната ни.

Изказване на лидера на БСП Корнелия Нинова по време на обсъжданията за продължаване действието на държавния бюджет:

Днес гледаме най-важния въпрос за държавата. Ние твърдим това от 17 октомври, когато за първи път поставихме пред всички парламентарни групи въпроса за параметрите на бюджета за 2023 г. Ние тогава казахме: “И да има, и да няма правителство – бюджет трябва да има. Не може да оставим държавата в несигурност, а хората, при тази инфлация и увеличение на цените, със замразени доходи“.

Днес ще се обърна към вносителя на бюджета на първо място, а след това и към вас, колеги народни представители.

Г-н министър-председател, вие нарушихте Закона за публичните финанси в чл. 79, ал. 4, който ви задължава в срок до 31 октомври Министерски съвет да внесе в Народното събрание законопроект за държавен бюджет, заедно с актуализираната прогнозна рамка. Не пише служебен или редовен кабинет. Който и да е МС е длъжен да внесе държавен бюджет в срок 31 октомври.

Защо обаче това се случва? Вие твърдите, че сте заварили множество кризи, много лошо състояние от предишното правителство, а в същото време предлагате да се удължи бюджета на предишното правителство. Първо противоречие.

Второ – твърдите, че не сме предвидили инфлацията и доходите в предишното правителство. Обръщам се към министрите г-н Лазаров – министър на труда и социалната политика, г-жо Велкова – на финансите, Вие не бяхте ли заместник-министри в това “лошо“ правителство, което Ви е оставило множество кризи? Г-жо Велкова, вие не ни ли убеждавахте на Министерски съвет, че бюджетът на предишното правителство е най-добрият и няма никакъв риск за финансовите показатели на страната? Какво става днес, защо е тази метаморфоза? Разликата е, че в единия случай бяхте зам.-министър в редовно правителство, а сега министър в служебно. Надявам се, че няма разлика в професионализма Ви и в това, което твърдите в единия случай и в другия.

Служебният кабинет казва, че не може да подготви проект на бюджета, защото не може да прави дългосрочни политики. Само че в самия закон, който ни внасят за удължаване на стария бюджет, пише друго. В мотивите видях третото противоречие в думите и действията на служебния кабинет на президента Радев. Тук пише, че служебният кабинет е разработил 2 проекта за бюджет за 2023 г. – не удължаване на стария, а два възможни проекта за нов. Признали са си го и казват, че не ги внасят, защото “първият проект е политически и обществено неприемлив в настоящата икономическа реалност, поради факта, че наслагва структурни дисбаланси в отделните сектори“. Първо признание – страх ни е и не искаме да понесем отговорност да внесем бюджет, в който би имало висок дефицит и повишаване на дълга. Това ни казва служебният кабинет.

Вторият вариант, който те сами са направили и сами си го отхвърлят: “Вторият вариант също е неприемлив, тъй като промените на политиките и допусканията, с които да се балансира бюджетът до нужните нива, не могат да бъдат отнесени към определеното политическо мнозинство в парламента“. Тук е най-важният въпрос – г-н министър-председател, който и да е той, в случая г-н Донев, Вие не можете да поставяте условия на Народното събрание и на депутатите, които и да са те, в което и да е Народно събрание. Така пише в Конституцията на Република България. Народното събрание контролира Вас, а не Вие нас. И да казвате пред целия български народ “ще ви замразим доходите в тази инфлация, защото народните представители не могат да съставят мнозинство“ е не просто нарушаване на Конституцията, а обида към институциите и българския народ, когото подценявате.

Множество пъти Ви казахме: “Изпълнете закона и внесете бюджет и след това ни оставете ние, депутатите, да си свършим работата“, а не ни давайте акъл и не нарушавайте правилата в страната, само защото тук нямало мнозинство. Не за първи път ще се приеме бюджет без очертаващо се мнозинство.

Следващо противоречие в думите и действията на служебния кабинет: “Не можем да правим дългосрочни политики, включително и по доходите, и затова не предлагаме увеличаване на заплатите, на пенсиите, на майчинските, на детски надбавки.” А може да подписвате договори и да финансирате закупуването на 10 самолета за 2030 г.? 2030-а година по-близо ли е, отколкото 2023-а? Тя по-краткосрочна политика ли е от дългосрочната 2023-а, за да увеличим  заплатата на 500 хиляди работещи бедни? Вчера сте спрели 20 млн. за хеликоптери – за здраве, за да спасяваме човешки животи – а се готвите да преведете 120 млн. за нови самолети за 2030 г. Кое е по-краткосрочно и по-дългосрочно? Пада ви и тази опорка, че не можете да правите дългосрочни политики. 

Ние държим на интересите на българския народ. И затова вече се обръщам към народните представители:

Уважаеми народни представители, ние сме изложени на изпитание, не те. Те са временни. Сега предизвикателството е пред нас. Много пъти се обръщахме към вас: нека да подготвим един умен и умерен пакет от предложения между първо и второ четене на този законопроект, с който да не нарушаваме финансова дисциплина, да не поставяме под риск българската държава икономически и финансово, но и да помогнем на хората през тази зима. 

Все още няма такъв обаче. Затова днес отново се обръщаме към вас: време е да отговорим на това обвинение, че Народното събрание не е институцията, която решава въпросите на хората, че ние сме събрани хора тук, които не можем да се разберем дори и по минималния стандарт на живот. Предизвикваме ви отново на този разговор, защото твърдението, че между първо и второ четене на този закон не могат да се правят предложения, не е вярно. Самият служебен кабинет, в преходни и заключителни разпоредби на този закон, е внесъл предложения за промени в Закона за доходите на физическите лица, Закона за социалните услуги, Закона за радиото и телевизията. Защо ние да не предложим промени в Закона за социалното осигуряване и да повишим майчинството през втората година? Защо ние да не предложим увеличаване на минималната заплата на 850 лв., за което тук има съгласие. Можем – въпрос на разум и на разговори между нас е.

Уважаеми служебни министри и уважаеми г-н премиер, оставете народните представители да решим как да осигурим икономиката, държавата и хората през зимата.

Между първо и второ четене да се обединим, и колеги от “Продължаваме промяната”, които продължавате и днес да се кичите със социалните постижения на редовното правителство. Като искате социалната политика, вземете да внесете поне един такъв закон. Внесли сте десет и от тях един се отнася за преизчисление на пенсиите от 1 юли с ръста на инфлацията. Къде ви е минималната работна заплата? Къде са ви понятията “енергийна бедност” и помощ за енергийно бедни хора? Къде е увеличението на майчинството? А безплатните учебници и лекарства за деца, за които имахме съгласие в предишното правителство – къде са ви? Не може на думи да говорите постоянно за социална политика, а де факто да няма нищо.

Ние от БСП внесохме 11 социални закона:  увеличаване на майчинството, безплатни учебници и лекарства за деца, преизчисляване на пенсии, увеличаване на минималната заплата, понятие “енергийна бедност”. Те са факт – намират се в деловодството, приемат се в комисии. Дайте нещо, не само приказки. И нека да се обединим около разумно решение. Апелираме думите да се превърнат в дела.

Имаме голяма задача – да отговорим на предизвикателството на служебния кабинет, че Народното събрание е мястото, къде се вземат решенията за България и за българския народ. От нас зависи дали това ще се случи или ще продължим в този улей на обезсмисляне на парламентарната демокрация и идване на нещо друго.

- РЕКЛАМА -spot_img

Най-новото
Виж