Nissan инвестира над 17 милиарда в електромобили

Компанията планира пускането на революционна батерия до 2029г.

Подобни
Новини

Цветин Филипов
Цветин Филиповhttp://xn--b1amte3c.xn--90ae
Цветин Филипов е журналист на информационния сайт NewsOne.bg. Всеки ден той ще ви запознава с най-важните и любопитни вътрешнополитически теми в страната, но ще научавате много от него и за сложните международни събития в областта на геополитиката, сигурността и икономиката. Цветин е репортер с опит в сферата на телевизионната журналистика и магистър по "Международна сигурност" от Софийския университет "Св. Климент Охридски" . През последните години изследователските му интереси са насочени силно към процесите в региона на Източна Азия.

Японският автомобилен гигант Nissan планира мащабни инвестиции в производство на електрически автомобили. Компанията ще вложи 17.59 милиарда долара в следващите 5 години, които ще имат за цел да я доближат до най-сериозните конкуренти в сектора.

Предвидените разходи за електромобили са 2 пъти повече, спрямо инвестираното от компанията в тази посока през последните 10 години. Силен импулс са добрите оперативни резултати и мащабни амбиции, които преки съперници, като Tesla и Toyota, показват в последно време.

Nissan electric vehicles - Wikipedia
Електрически автомобили на Nissan

“Ние ще продължим усилията си за демократизиране на електрификацията”, каза изпълнителният директор на компанията Макото Учида по време на онлайн презентация.

Nissan дава сериозни заявки за следващото десетилетие. До 2030г., компанията иска да пусне в продажба 23 модела електрифицирани автомобили, включително 15, които са базирани изцяло на електрическа енергия.

В следващите 8 години японците имат амбиция да редуцират цените на литиево-йонните батерии с 65%. Революционна може да се окаже разработката им на напълно нов вид твърда батерия за електромобили, която Nissan планира да въведе до март 2029г.

В Япония обаче има и аналазитори, които смятат, че подходът на компанията крие своите рискове. Масаюки Отани, анализатор в Securities Japan Ltd, изрази опасения, че стратегията на Nissan се лансира в момент, когато акциите в сектора падат, поради опасения, че новият вариант на коронавирус ще намали производството.

“Дългосрочната визия на Nissan идва в момент, когато пазарът може би не е възприемчив към нея. Може да се каже, че това огромно увеличение на инвестициите издава предпазливост”, каза той.

През юли компанията обеща да инвестира 1.4 милиарда долара със своя китайски партньор Envision AESC в изграждането на гигантски завод за акумулатори във Великобритания, който ще захранва 100 000 превозни средства годишно.

Съперниците от Toyota обаче не спят. Те също съобщиха, че ще засилят производството на батерии за електрически коли.

До 2025г., компанията планира да произведе 15 модела електрифицирани превозни средства, а до 2030г. ще инвестира 13.5 милиарда долара в разработката на по-евтини и по-мощни батерии, които да захранват машините, като в същото време доставката им ще бъде улеснена.

- РЕКЛАМА -spot_img

Най-новото
Виж