НКЖИ: Движението на влаковете се осигурява от поне три степени на контрол

Подобни
Новини

първи
първиhttp://първи.бг
“първи.БГ” събира на едно място новинарския поток от добре познатите newsONE, cultureONE и BulgariaONE. Медията е с 5 центъра (хъбове) – Национален, Регионален, Криминален, Развлекателен и Културен. Нашата идентичност e изцяло на български език. Дори може да посетите сайта, използвайки домейна на кирилица - първи.бг. От технически съображения и лесна достъпност за хората от чужбина ще работи и домейна www.prv.bg. В “първи.БГ” ще налагаме използването на чист български, като част от политиката на медията да опази и съхрани езикът ни. “първи.БГ” отразява само и единствено новини от и за България и всичко случващо се в страната ни.

При нормални условия, безопасността на движението на влаковете се гарантира от гаровата и междугаровата осигурителна техника. При необичайни условия, когато по някаква причина осигурителната техника е блокирана /профилактика, ремонтни дейности, природни бедствия и др./, безопасността на движението се осигурява съгласно одобрена процедура, съдържаща тристепенна система за контрол от ДП НКЖИ, включваща старши влаков диспечер, влаков диспечер и ръководител-движение с ясно разписани конкретни действия, които всеки един е длъжен да предприеме.

Конкретно за случая на 02.03.2023 г. в гара Калотина-запад, осигурителната техника е била в изправност и междугаровата блокировка е осигурила нормалното заминаване /зелен сигнал/ на товарен влак към гара Драгоман. Заминалият влак се поврежда в изходната част на гара Калотина-запад и се връща обратно в гарата, вследствие на което изходният сигнал се затваря/червен сигнал/. Дежурният ръководител-движение не предприема предвидените в нормативната уредба по безопасност при такива случаи действия, решава да си спести  спазването на  процедурата и започва да увещава локомотивния машинист да замине, без задължителната писмена заповед, издавана при такива условия.

Локомотивният машинист отказва да замине по този начин и уведомява службите за безопасност. След извършената на място проверка от Регионална инспекция по безопасност на превозите-София /звено на НКЖИ/, дежурният ръководител-движение е отстранен от работа и дежурството е поето от началника на гарата.

Ситуацията не е застрашила реално сигурността на участниците в движението, но представлява тежко нарушение на процедурата за действие, разписано в нормативите.

- РЕКЛАМА -spot_img

Най-новото
Виж