Снегът блокира автомагистрала “Хемус”, в София също има затруднения с движението

Снеговалежите доведоха до километрично задръстване на автомагистрала "Хемус"

Подобни
Новини

Цветин Филипов
Цветин Филиповhttp://xn--b1amte3c.xn--90ae
Цветин Филипов е журналист на информационния сайт NewsOne.bg. Всеки ден той ще ви запознава с най-важните и любопитни вътрешнополитически теми в страната, но ще научавате много от него и за сложните международни събития в областта на геополитиката, сигурността и икономиката. Цветин е репортер с опит в сферата на телевизионната журналистика и магистър по "Международна сигурност" от Софийския университет "Св. Климент Охридски" . През последните години изследователските му интереси са насочени силно към процесите в региона на Източна Азия.

Обилен сняг вали над по-голямата част от страната. Очакваната снежна покривка е от 3-5 см в ниската част на Софийското поле и до около 15-25 см в планините. 

Жълт код е в сила за 19 области на страната за силен вятър и валежи от сняг, в западната част от Горнотракийската низина – от дъжд и сняг. 

От АПИ призовават шофьорите, които тръгват на път да подготвят автомобила за зимни условия и да карат с повишено внимание.

Близо 100 са закъсалите тирове между втория и третия тунел на “Хемус” в посока София заради обилния сняг. Екип на NOVA е установил, че платното към Варна се почиства. В обратната посока обаче обработката е затруднена заради закъсалите тежкотоварни автомобили.

От АПИ съобщиха, че временно движението по АМ “Хемус” в посока София е ограничено за всички МПС поради снегопочистване.

Всички тръгнали към столицата трябва да използват обходния маршрут: Правец – Ботевград – път I-1 – София. 

Пясъкоразпръсквачите останали блокирани, което попречило да разпръснат пясък и луга. По мнението на специалисти грайферите на гумите на тировете са износени и това е причината за блокадата на “Хемус”. Шофьорите обаче твърдят, че имат хубави гуми, но е заледено.

Временно движението по път II-35 Троян – Кърнаре /Троянски проход/ е ограничено за МПС над 12 т поради снегопочистване.

Обилните снеговалежи в София са започнали около 4 часа през нощта, а натрупаната снежна покривка доведе до затруднения в движението.

Снимка: Владимир Христовски

Столичният кмет Йорданка Фандъкова съобщи, че всички екипи са на терен, заедно със 178 почистващи машини. Според нея снегът не е изненадал никого тази година, но проблеми все пак има.

“Имаме един закъсал автобус на “Симеоновско шосе”. Колите на градския транспорт се движат при зимни условия. Има проблеми с контактната мрежа на трамваите и забавяне. Моля, всички да имат предвид, че трябва да се движат с оборудвани за зимни условия автомобили”, добави Фандъкова.

Столичният кмет беше категоричен, че ще бъдат наложени санкции на фирмата отговаряща за районите “Триадица”, “Витоша” и “Младост”, където са констатирани забавяния.

Снимка: Владимир Христовски

“Вчера имахме оперативка, предупредихме всички. Имат нужната техника и солите. Въпрос на организация. Затова са и тези санкции”, посочи Фандъкова, като увери, че всички трасета са проходими при зимни условия.

Получени са сигнали за четири паднали дървета в града, в резултат на натежал или мокър сняг.

От Столична община съобщиха, че подходите към Витоша няма да бъдат затваряни. Изпратени са екипи към Бистрица, Панчарево и Железница, където пътищата са проходими и са обработени.

Снимка: Владимир Христовски

Местните власти апелират за повишено внимание и придвижване с вериги в района на Южната дъга, подходите към Бистрица, Бояна, Драгалевци и Витоша.

- РЕКЛАМА -spot_img

Най-новото
Виж