„Норма“ със Соня Йончева ще излъчи пряко от „Метрополитън опера“ програма „Христо Ботев“

Подобни
Новини

първи
първиhttp://първи.бг
“първи.БГ” събира на едно място новинарския поток от добре познатите newsONE, cultureONE и BulgariaONE. Медията е с 5 центъра (хъбове) – Национален, Регионален, Криминален, Развлекателен и Културен. Нашата идентичност e изцяло на български език. Дори може да посетите сайта, използвайки домейна на кирилица - първи.бг. От технически съображения и лесна достъпност за хората от чужбина ще работи и домейна www.prv.bg. В “първи.БГ” ще налагаме използването на чист български, като част от политиката на медията да опази и съхрани езикът ни. “първи.БГ” отразява само и единствено новини от и за България и всичко случващо се в страната ни.

„Норма“ със Соня Йончева в главната роля ще излъчи пряко от „Метрополитън опера“ в Ню Йорк програма „Христо Ботев“ на БНР на 25 март, събота, от 18.00 ч. българско време. Слушателите у нас ще имат възможността да чуят сопраното в толкова коментираната постановка, по-малко от месец след задокеанския дебют на Йончева в тази роля. 

Снимка: Marty Sohl / Met Opera

Световният успех на Соня Йончева е свързан с ролята на Норма, която самата тя нарича „крайъгълен камък в кариерата на всяко сопрано“. Българската оперна дива е пяла тази роля на най-престижните сцени в Европа. През 2016 г. Йончева замества Анна Нетребко като главната жрица в белкантовата драма на Белини в Кралската опера в Лондон. Това се случва с разрешението на Метрополитън, които освобождават Йончева от договор да пее в Ню Йорк Мими в „Бохеми“. Освен в Ковънт гардън, Соня Йончеве е пяла Норма и в Театър Лисеу в Барселона, Баварската държавна опера и др.   

Снимка: Marty Sohl / Met Opera

„Соня Йончева излъчваше мистично, неземно усещане за спокойствие и блясък,“ пише Рик Пердиан в рецензията си за New York Classical Review и допълва: „Друидскта принцеса на Йончева беше в някои моменти почти дива с животинска интензивност, а в други – толкова благородна по осанка и глас. Без усилие тя постигаше музикалните линии с плюшения си, кадифен глас, включително във великата ария „Casta Diva“, или хвърляше вокалните огнени залпове на отмъщението към Пилион.“ 

Снимка: Marty Sohl / Met Opera

Актьорският състав включва Екатерина Губанова в ролята на жрицата-съперница Адалджиза. За изпълнението си мецосопраното получи най-високите оценки на критиката. В ролята на неверния любовник Полион влиза тенорът Майкъл Спайрс. Бас-баритонът Кристиан Ван Хорн ще играе бащата на Норма Оровесо. На диригентския пулт е Маурицио Бенини.  Участват солистите, хорът и оркестърът на Метрополитън опера. 

Снимка: Marty Sohl / Met Opera

Пламенната постановката за дълга, лоялността и предатеството е на сър Дейвид МакВикар, който вече получи заслуженото място на един от най-плодотворните и обичани режисьори в новата история на Метрополитън. През 2017 г. неговата „Норма“ на най-престижната нюйоркска сцена се игра пред рекордно бързо разпродадени зали.  

Снимка: Marty Sohl / Met Opera

Българските слушатели ще могат да чуят постановката „Норма“ пряко от Ню Йорк благодарение на Европейския съюз за радио и телевизия (EBU).

Изпълнението може да се слуша в ефира на програма „Христо Ботев“ и на платформата в интернет на:     

https://binar.bg/programa-hristo-botev/

- РЕКЛАМА -spot_img

Най-новото
Виж