Nova с нова сграда и свръхмодерен студиен комплекс

Подобни
Новини

първи.бг
първи.бгhttps://www.prv.bg
“първи.БГ” събира на едно място новинарския поток от добре познатите newsONE, cultureONE и BulgariaONE. Медията е с 5 центъра (хъбове) – Национален, Регинонален, Криминален, Развлекателен и Културен. Нашата идентичност e изцяло на български език. Дори може да посетите сайта, използвайки домейна на кирилица - първи.бг. От технически съображения и лесна достъпност за хората от чужбина ще работи и домейна www.prv.bg. В “първи.БГ” ще налагаме използването на чист български, като част от политиката на медията да опази и съхрани езикът ни. “първи.БГ” отразява само и единствено новини от и за България и всичко случващо се в страната ни.

От днес втората частна национална телевизия в България “Нова телевизия” официално стартира излъчване от новата си сграда и студиа.

Снимка: първи.БГ

Комплексът на медията, намиращ се на ул. Неделчо Бончев в София, е първият самостоятелен за електронни медии от ново поколение в България. Общата площ на сградата е почти 17 000 кв. м. Към момента единствената национална електронна медия със собствена сграда е националната БНТ. Основния конкурент на Nova – bTV се помещава над 20 години под наем в разпадащата се административна сграда на НДК в центъра на столицата.

Снимка: Нова Броудкастинг Груп


Сградата на Нова Броудкастинг Груп е със запомняща се архитектура, създадена специално за производството на телевизионна и радиопродукция. Пет телевизионни студиа, четири радио студиа, просторни апаратни, монтажни и изцяло нов нюзрум, създаден по световните медийни стандарти са в готовност да предоставят на зрителите на медията един медиен продукт от ново поколение в уникално качество на картина и звук.

От днес голяма част от предаванията на медията излъчват от новите студиа, които са феноменални като размер и визия за българския пазар. “Здравей, България”, “Новините на Nova”, “Събуди се” и “На фокус с Лора Крумова” от тази седмица ще излъчват от новите студиа. Предстои в сградата да се преместят и “Твоят ден” на Nova News, “На кафе” и редица други продукции.

Пожелаваме на колегите да продължават да постигат нови и нови върхове, да създават качествена програма и да имат все по-големи постижения!

Снимка: Нова Броудкастинг Груп

Историята. Нова телевизия стартира като ефирен регионален телевизионен канал в София на 16 юли 1994 г. Първият кадър в програмата на телевизията е българският игрален филм „Всичко е любов“ (1979). На 7 август 1995 г. е излъчена първата новинарска емисия „Календар“. На 17 септември 1997 г. е първият брой на първия сутрешен блок по телевизията „Почна се“. От 2000 година телевизията е 100% собственост на гръцката медийна компания „Antenna Group“.

На 18 юли 2003 г. Нова телевизия получава лиценз за национално ефирно разпространение на своята програма на честотите на Първи канал „Останкино“. Така Нова ТВ става третата национална телевизия в България (след Канал 1 и БТВ).

На 19 септември 2005 г. Нова телевизия представя ново лого, нова музика и графична опаковка, заедно с новата си програмна схема.

На 31 юли 2008 г. шведският медиен гигант Модърн Таймс Груп подписва договор за купуването на Нова телевизия за 620 милиона евро (над 1,2 милиарда лева)[6]. В този период компанията притежава и т.нар. тогава телевизионни канали на DIEMA VISION. От началото на 2011 г. Нова телевизия, каналите DIEMA, KINO NOVA, DIEMA FAMILY, NOVA SPORT, четирите платени канали – TV 1000 Balkan, Viasat History, Viasat Explorer, Viasat Nature, както и списание ЕVA се обединяват под името Нова Броудкастинг Груп, част от MTG.

На 12 септември 2011 г. телевизията представя новата си програмна схема, като с това променя графична опаковка и новото си лого, а новинарската емисия е преименувана на Новините на Нова телевизия. Диема 2 получава ново име – KINO NOVA.

На 19 февруари 2018 г. MTG обявява, че е подписала с PPF Group споразумение за продажбата на своя дял от 95% в Нова Броудкастинг Груп в България. PPF Group е чешко инвестиционно дружество, собственост на Петр Келнер. Сделката трябваше да бъде одобрена от регулаторните органи. През юли 2018 г. КЗК обяви, че спира сделката за продажба на Нова телевизия..

От март 2019 г., Нова телевизия е собственост на братята Кирил и Георги Домусчиеви, които придобиват 100% от акциите на „Нова броудкастинг груп“ АД чрез дружеството „Адванс медиа груп“ ЕАД (част от холдинга „Адванс пропъртис“ ООД). По информация в медиите, сделката е на стойност 185 млн. евро.

На 19 януари 2021 г. КЗК одобрява сделката за продажбата на Нова Броудкастинг Груп на собственика на Виваком – Юнайтед Груп, която е подписана по-рано на 24 декември 2020 г. На 22 януари 2021 г. сделката по придобиването е финализирана.

ИзточникWikipedia
- РЕКЛАМА -spot_img

Най-новото
Виж