Новините на БНР вече и на жестов език

Подобни
Новини

първи.бг
първи.бгhttps://www.prv.bg
“първи.БГ” събира на едно място новинарския поток от добре познатите newsONE, cultureONE и BulgariaONE. Медията е с 5 центъра (хъбове) – Национален, Регинонален, Криминален, Развлекателен и Културен. Нашата идентичност e изцяло на български език. Дори може да посетите сайта, използвайки домейна на кирилица - първи.бг. От технически съображения и лесна достъпност за хората от чужбина ще работи и домейна www.prv.bg. В “първи.БГ” ще налагаме използването на чист български, като част от политиката на медията да опази и съхрани езикът ни. “първи.БГ” отразява само и единствено новини от и за България и всичко случващо се в страната ни.

От днес, 1 март, Българското национално радио ще представя новините си на жестов език за хората с увреден слух.

Всеки понеделник, сряда и петък обществената медия ще публикува на сайта си и в социалните медии видео с новините от обедната емисия в 12 часа. Проектът се реализира съвместно от БНР и дружеството „Стрей шийп“. Зад компанията за жестов превод стоят двама успешни млади българи, вече познати и не само на хората с проблеми със слуха. Борис Бъндев и Александър Калинов са на 27 години и са част от селекцията на Форбс „30 под 30“.

Компанията работи с големи български и световни фирми, като за повече от година вече е обучила на жестов език няколкостотин човека.

„Като национално отговорна медия БНР дава своя принос чрез нови аудио-визуални формати да бъде в полза на своята аудитория, включително на българите с увреден слух“, казва директорът на Дигитални програми на радиото Иво Тодоров. – „Убеден съм, че сътрудничеството с Борис и Александър ще стане неразделна част от нашите усилия да покажем, че днес, в дигиталния свят, радиото не е само звук, но картина, и това не е самоцел“, допълва той.

Борис Бъндев и Александър Калинов са приятели от ученическите си години в пловдивската френска гимназия. Борис е единственият чуващ в семейство на глухи и покрай него приятелят му научава жестовия език. От януари 2021 г. българският жестов език е официално признат за самостоятелен език, а НС прие Закон за жестовия език, уреждащ в голяма степен подпомагането на нуждите на хората с увреден слух.

Гледайте в понеделник, сряда и петък обедната емисия новини в 12 часа на видео с жестов превод – на интернет портала на БНР bnr.bg и в социалните мрежи на националната медия.

- РЕКЛАМА -spot_img

Най-новото
Виж