Новогодишен концерт ще предложи на гражданите и гостите на Ямбол известният пианист проф. д-р Ромео Смилков

Подобни
Новини

първи.бг
първи.бгhttps://www.prv.bg
“първи.БГ” събира на едно място новинарския поток от добре познатите newsONE, cultureONE и BulgariaONE. Медията е с 5 центъра (хъбове) – Национален, Регинонален, Криминален, Развлекателен и Културен. Нашата идентичност e изцяло на български език. Дори може да посетите сайта, използвайки домейна на кирилица - първи.бг. От технически съображения и лесна достъпност за хората от чужбина ще работи и домейна www.prv.bg. В “първи.БГ” ще налагаме използването на чист български, като част от политиката на медията да опази и съхрани езикът ни. “първи.БГ” отразява само и единствено новини от и за България и всичко случващо се в страната ни.

На 14 януари, събота,  от 11:00 часа в зала „Съвременност” на КИЦ „Безистен” ще звучат любими за поколения любители на класическата музика клавирни пиеси, писани в продължение на пет века – от Барока до наши дни. Проф. д-р Ромео Смилков ще  представи   музика за пиано от  Й. С. Бах, Н. Стойков, Дж. Фрескобалди, Ф. Лист, С. Рахманинов  и др., които с вещина и майсторство е подбрал от обширния си репертоар. 

Събитието е организирано от Община Ямбол и Камерен оркестър „Дианополис”. Входът е свободен.

Проф. д-р Ромео Смилков е роден на 7 юли 1960 г. в Чирпан. През 1983 г. завършва ДМА, сега НМА „Проф. Панчо Владигеров“ при проф. Люба Енчева и проф. Милена Моллова. 

През 1989 г. специализира в Майсторски клас във Варна на проф. Вера Горностаева (Москва). 

Лауреат е на клавирни конкурси в България и чужбина, осъществява активна концертна дейност като солист и камерен изпълнител – свирил е в над 120 концерта като солист на камерни и симфонични оркестри в 17 страни от Европа и Азия. 

В Разград през април 1997 година изпълнява  под диригентството на проф. Иван Бакалов Концерт за пиано и оркестър от Димитър Ненов. Изнася в два рецитала цялостно клавирното творчество на Димитър Ненов в  София през март – април 2007 г. През сезони 2021 и 2022 поднася трилогия с 15 клавирни вариации от В. Ам. Моцарт в Ямбол, Пловдив, Стара Загора, София, Берлин. През декември 2022 години на рецитал в Берлин отбелязва 950 концертни изяви за 40 години професионален изпълнителски път. Записал е три CD с клавирна музика на К. Ф. Ем. Бах , Л. Глас, Д. Ненов.

Работи в пет музикални институции: СМУ – Стара Загора; НМА – София (асистент на проф. М. Моллова); СМУ – Пловдив; НБУ – София. От 1991 г. Р. Смилков е щатен преподавател в АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“, Пловдив (от 2014 г. – професор по клавирно изкуство).

Негови ученици и студенти да лауреати на 16 международни и национални клавирни конкурси.

Проф. д-р Ромео Смилков е автор на монографии за клавирното творчество на Иван Спасов, Димитър Ненов, Николай Стойков, има издадени студии за клавирни творби на В. Ам. Моцарт, Л. ван Бетовен, Ф. Лист, както и „Клавирен дневник“ (2019) с 18 клавирни авторски пиеси и транскрипции по пиеси на Ф. Лист, Дж. Верди, Г. Малер, М. Равел, Дж. Гершуин, Д. Ненов, Ив. Спасов.

- РЕКЛАМА -spot_img

Най-новото
Виж