Николай Денков подава сигнал до главния прокурор заради фиктивни ученически почивки

Заради откритите нарушения ще бъдат назначени нови лица в ръководство на дружеството

Подобни
Новини

Владимир Христовски
Владимир Христовскиhttps://xn--b1amte3c.xn--90ae
Владимир Христовски е заместник главен редактор и журналист в информационния сайт NewsOne.bg. Той има дългогодишен опит, придобит при работата си във вестници, радио, телевизия и информационна агенция. През годините той се насочва към създаването на новини за хората. Христовски вярва, че журналистиката, освен че трябва да информира точно и безпристрастно, трябва да помага и решава трайно проблеми, да бъде в основата на законодателни промени, водещи до качествената промяна на живота на обществото. В NewsOne.bg Владимир Христовски ще Ви информира за актуалното и най-важното от деня в страната, от сферата на Столичната община, образованието, социалната сфера, здравеопазването, иновациите, културата. Също така ще Ви среща с добрия пример, ще съдейства за разрешаването на проблеми и ще Ви среща с интересни и вълнуващи личности. Като запазена негова марка, той ще търси и отговорите на онези въпроси, които малцина журналисти се осмеляват да задават.

Близо 8 млн. лева се губят от почивки на ученици за периода юли 2019 – юни 2021 г., извършени от дружеството „Ученически отдих и спорт“.  За тях липсват счетоводни документи и информация, че са се състояли. Това разкри по време на брифинг служебният образователен министър Николай Денков, позовавайки са на извършени проверки и одити на дружеството.

„По договор дружеството трябва да предостави почивка на поне 48 258 ученици и да реализира не по-малко 482 598 настанявания, поне в 30 бази, със срок от 3 години. Не е ясно кои точно са използваните бази, защото те не са посочени в Анекса. МОН субсидира по 30.46 лв. за всяка една нощувка, реализирана от ученик. Самите ученици доплащат между 6 – 18 лв.“, обяснява Денков.  

От думите му става ясно, че от започналото изпълнение на програмата на 2.07.2019 до 30.06.2021 г.,  дружеството е получило от МОН заплащане за 299 097 нощувки, в размер на 9 110 494, 62 лв.

„При одитите обаче се установи, че не са представени документи за приходи от плащания за тези дни. Няма нито хартиени, нито електронни регистри за настаняване на децата. В единната система за туристическа информация, в която се регистрира всяка една нощувка за периода, фигурират едва 6 116 нощувки за нощувки на деца в базите на съответното дружество. За тях МОН би следвало да преведе 186 293,36 лв. След първия одит на МОН през август, ръководството признава за погрешно отчетени настанявания  за 37 009 нощувки, които са били записани като осъществени, но в същото време оттам уточняват, че те са прехвърлени заявки на клиенти от минали периоди. Заради тази „грешка“ в резервационната система, дружеството възстанови на МОН 1 млн. лв. Остава неясно къде са останалите  7 9 924 201 ,26 лв.“, посочва образователният министър.

Той разкрива, че при изненадващи проверки на ведомството през тази година, в 18 бази са открити множество фиктивни почивки, които са били реализирани в неработещи станции на дружеството.

„Такава е например почивна база „Фиш фиш“ в к.к. Албена, която не е работила нито през 2020 г., нито през 2021 г. Според дружеството само през юни и юли тази година там са „почивали“ 535 ученици и са „реализирани“ 5351 нощувки. През последния летен сезон ПБ „Кранево – Русе“ също не е приемала туристи. За юни и юли т.г. в резервационната система на дружеството обаче са записани 4226 нощувки на 522 ученици. Подобен е случаят с ПБ „Балчик СПТУ – Шумен“ – гр. Балчик, за която УОС е декларирало 5628 нощувки на 771 ученици за същите два месеца“, разкрива министърът и добавя, че тези бройки са включени в ежемесечните справки на дружеството за броя осъществени нощувки за ученици, които МОН субсидира. Той добави, че към момента са налични 145 почивни бази, от които повечето не са в добро състояние.  

По думите му такава информация е трябвало да бъде представяна на ведомството на годишна база.

„Това не се е случило, тъй като с анекса от юни 2020 г. търговското дружество е било освободено от задължението да представя такива годишни отчети“, утонява Денков.

Фиктивните резултати на дружеството са послужили като аргумент за повишаване на заплатите на ръководството, твърди Денков.

“Според справка за първите три месеца на 2020 г. например изпълнителният директор на дружеството е получавал брутно възнаграждение от 17 минимални заплати (10 370 лв.) месечно. На 16 юли т.г. възнагражденията са увеличени с още 1,5 минимални заплати (975 лв.) „на основание формиран през второ тримесечие на 2021 г. положителен финансов резултат, спрямо първо тримесечие на годината“, посочва той.

В резултат на извършените проверки експертите от звеното за вътрешен одит на МОН са установили факти и доказателства за документна измама от страна на ръководството на дружеството. Ето защо министърът на образованието и науката ще подаде сигнал до главния прокурор и Агенцията за държавна финансова инспекция с обосновано предположение за злоупотреби в особено големи размери, допуснати в търговското дружество. По думите му дружеството има сериозни проблеми, които с години остават нерешени. Попитан дали директорът му ще запази поста си, Денков коментира, че на този етап остава, но е стартирана процедура за назначаването на нови външни хора в ръковоството на въпросното дружество.

Денков потвърди още, че подкрепя въвеждането на “зелените” сертификати в образователната система и се обяви “за” такъв режим за учителите и непедагогическия персонал. Той добавя още, че тестовете за учениците трябва да бъдат безплатни.

- РЕКЛАМА -spot_img

Най-новото
Виж