Община Козлодуй отбелязва Йордановден

Подобни
Новини

първи.бг
първи.бгhttps://www.prv.bg
“първи.БГ” събира на едно място новинарския поток от добре познатите newsONE, cultureONE и BulgariaONE. Медията е с 5 центъра (хъбове) – Национален, Регинонален, Криминален, Развлекателен и Културен. Нашата идентичност e изцяло на български език. Дори може да посетите сайта, използвайки домейна на кирилица - първи.бг. От технически съображения и лесна достъпност за хората от чужбина ще работи и домейна www.prv.bg. В “първи.БГ” ще налагаме използването на чист български, като част от политиката на медията да опази и съхрани езикът ни. “първи.БГ” отразява само и единствено новини от и за България и всичко случващо се в страната ни.

На 6 януари Община Козлодуй ще отбележи един от най-древните християнски празници – Богоявление (Йордановден).
Празникът ще започне в 8:00 часа в храм-паметник „Света Троица”, гр. Козлодуй, с църковна служба и водосвет.

Непосредствено след това, в 10:00 часа, на бюст-паметника на Христо Ботев на централния площад, ще бъдат поднесени венци и цветя по случай годишнината от рождението на великия български поет и революционер.

Отбелязването на Йордановден ще продължи в Ботев парк. В 11:00 часа от брега на река Дунав ще се извърши ритуалното хвърляне на кръста. Желаещите да се включат, ще трябва да представят лична карта и на място да попълнят декларация-съгласие за участие, с която поемат отговорност за здравословното си състояние.

Според народните поверия, който извади кръста от водата на този ден, бива честит и здрав през цялата година. Ако хвърленият във водата кръст замръзне, предвещава здраве и голям берекет. Ако пък времето е студено и сухо, се приема като знак за плодородна и добра година.

- РЕКЛАМА -spot_img

Най-новото
Виж