Община Русе започва набирането на предложения по Програма „Култура“ 2023

Подобни
Новини

първи
първиhttp://първи.бг
“първи.БГ” събира на едно място новинарския поток от добре познатите newsONE, cultureONE и BulgariaONE. Медията е с 5 центъра (хъбове) – Национален, Регионален, Криминален, Развлекателен и Културен. Нашата идентичност e изцяло на български език. Дори може да посетите сайта, използвайки домейна на кирилица - първи.бг. От технически съображения и лесна достъпност за хората от чужбина ще работи и домейна www.prv.bg. В “първи.БГ” ще налагаме използването на чист български, като част от политиката на медията да опази и съхрани езикът ни. “първи.БГ” отразява само и единствено новини от и за България и всичко случващо се в страната ни.

Община Русе обявява конкурс за финансиране на проектни предложения в областта на изкуствата и културата в две основни направления:

•        Международни фестивали в областта на изкуствата (максимален размер на финансиране 12 000 лв.);

•        Творчески проекти в областта на изкуствата и културата (максимален размер на финансиране 5 000 лв.).

През 2023 г. по предложение на Обществения съвет за култура при Община Русе Общинският съвет прие някои изменения в правилника на Програма „Култура“.

Променен бе срокът за обявяването й – не по-късно от края на февруари на текущата година. По този начин културните оператори ще имат достатъчно време за реализиране на своите проектни дейности. Така ще се избегне изчакването на приема на републиканския бюджет, който тази година също ще се забави. Крайният срок за отчитане на дейността по програмата също е променен – от 10 декември на 1 декември.

Максималният размер за финансиране на малките творчески проекти се увеличава от 4000 на 5000 лв. Промяна има и в размера на собствения принос на кандидатстващите организации – от 30% той става 20%.

Новият правилник ще позволи на желаещите да участват в програмата с проекти с бюджет до 2000 лв. да бъдат освободени от собствено съфинансиране.

Кандидатите, които получават средна оценка под 50% от максимално допустимия брой точки, отпадат от класирането. До момента този процент бе 30.

Ежегодно Програма „Култура“ на Община Русе подкрепя русенската  общественост в създаването на културни продукти. През изминалата година в рамките на програмата са финансирани 28 проекта на културни организации от публичния, частния и неправителствения сектор на обща стойност 110 000 лв.

Крайният срок за участие в конкурсната програма е 30 март, като документите следва да се депозират в Деловодството на Община Русе. Съгласно правилника на Програма „Култура“ е възможно документи за кандидатстване да се изпращат и по електронен път на е-мейл programa.kultura@ruse-bg.eu, като задължителното изискване е наличието на електронен подпис.

Необходимите документи за кандидатстване и правилникът на Програма „Култура“ са публикувани на сайта на Община Русе в раздел „Култура“ на следния линк: https://obshtinaruse.bg/programa-kultura.

Информационен ден, разясняващ условията за кандидатстване, ще се проведе на 7 март от 11 ч. в зала „Култура“ (ул. „Цариброд“ №3).

Информация за състоянието на републиканските пътища към 17:30 ч. на 20.11.2022 г. 

Информация за състоянието на републиканските пътища към 17:30 ч. на 20.11.2022 г. 

Проф. Георги Фотев, носителят на тазгодишната награда за хуманитаристика “Богдан Богданов” на НБУ: “Най-върховна човешка добродетел е приветливостта”

„Аз абсолютно споделям разбирането на Джейн Остин, че най-върховна човешка добродетел е приветливостта. Тази приветливост аз я намирам тук. Аз искам тук да я намирам, тя да остане завинаги. Тя иска много усилия, тя иска чисто сърце, иска смела мисъл и след това – аз съм напълно съгласен с това – тя слага последователността." проф. Георги Фотев Маестро Найден Тодоров, миналогодишният носител на наградата: „Една от най-важните роли на будителите е да ни казват не онова, което искаме – за тази цел днес съществуват шоумените, а за да ни казват онова, което ние имаме нужда да чуем, за да продължим напред. …Истината невинаги е това, което искаме да чуем. Затова днешното общество има нужда от хора, които знаят. Днешното общество има нужда от хора, които са смели и основно смели да говорят истината. Днешното общество има нужда от повече хора, които са визионери."
- РЕКЛАМА -spot_img

Най-новото
Виж