Обявиха датата за състезанието „Трън Ултра Рън“ през 2024 година

Подобни
Новини

първи
първиhttp://първи.бг
“първи.БГ” събира на едно място новинарския поток от добре познатите newsONE, cultureONE и BulgariaONE. Медията е с 5 центъра (хъбове) – Национален, Регионален, Криминален, Развлекателен и Културен. Нашата идентичност e изцяло на български език. Дори може да посетите сайта, използвайки домейна на кирилица - първи.бг. От технически съображения и лесна достъпност за хората от чужбина ще работи и домейна www.prv.bg. В “първи.БГ” ще налагаме използването на чист български, като част от политиката на медията да опази и съхрани езикът ни. “първи.БГ” отразява само и единствено новини от и за България и всичко случващо се в страната ни.

За трета поредна година Трънското туристическо дружество ще организира състезанието по планинско бягане „Трън Ултра Рън“. Датата на която ще се проведе третото издание на спортното събитие, привличащо участници от България и чужбина, е 11 май 2024 г. /събота/.

Състезанието, подкрепено от община Трън, по традиция ще се проведе със старт и финал в с. Велиново, община Трън. 

В първото издание на състезанието през 2022 г. участие взеха над 200 човека, а във второто, което се проведе по-рано този месец – над 300 човека, част от които граждани на Великобритания, Сърбия, Гърция, Латвия и Украйна. И двете издания на спортната проява бяха подкрепени от много доброволци, съмишленици и партньори.

„Радвам се, че „Трън Ултра Рън“ се утвърждава като едно от значимите бегачески събития в България. Очаквам през 2024 г. участниците да са още повече,“ каза Руслан Зарев, председател на дружеството.

„Трън Ултра Рън“ е единственото състезание в страната с маршрут, преминаващ през четири планини – Ездимирската, Любаш, Парамунската и Ерулската планина. Желаещите да се включат в състезанието имат възможност да избират между 4 изключително атрактивни трасета с различна дължина и трудност, като всяко едно предлага уникално цялостно изживяване и неповторими панорамни гледки. 

Първото и най-леко трасе се нарича „Бягане до върха“, то е с дължина от 8 км и 560 метра положителна денивелация и изкачва вр. Груйница (1243 м) в Парамунска планина. Второто трасе „През двата върха” е 13 км с 950 метра положителна денивелация. Маршрутът му преминава през първенеца на Ездимирска планина – Големи връх (1219 м) и вр. Груйница. 

Третото трасе „Четири върха Tрейл” надгражда второто и добавя първенците на Любаш и Парамунска планина, съответно вр. Любаш (1399 м) и вр. Стража (1389 м). Дължината му е 24 км, а денивелацията е 1650 метра. Най-голямо предизвикателство е трасето „Десет върха Ултра“ със своите 54 км дължина и 3400 метра денивелация. Освен посочените по-горе върхове, то стига до вр. Копран (1308 м), вр. Редованица (1287 м), вр. Шилковец (1323 м), вр.Росен (1360 м), Големи връх (1481 м) на Ерулска планина и вр. Каменитица (1327 м).

Двете най-дълги трасета (24 и 54 км) носят точки от ITRA – Международната  асоциация по планинско бягане. Успешно преминалите през тях състезатели получават съответно 1 и 3 точки. В допълнение, състезанието по трасе “Четири върха Tрейл” (24 км) е едно от десетте включени в календара тази година на националния шампионат по скайрънинг.

- РЕКЛАМА -spot_img

Най-новото
Виж