Очаква се да започне ремонтът на пречиствателна станция за питейни води „Ясна поляна“

Подобни
Новини

първи
първиhttp://първи.бг
“първи.БГ” събира на едно място новинарския поток от добре познатите newsONE, cultureONE и BulgariaONE. Медията е с 5 центъра (хъбове) – Национален, Регионален, Криминален, Развлекателен и Културен. Нашата идентичност e изцяло на български език. Дори може да посетите сайта, използвайки домейна на кирилица - първи.бг. От технически съображения и лесна достъпност за хората от чужбина ще работи и домейна www.prv.bg. В “първи.БГ” ще налагаме използването на чист български, като част от политиката на медията да опази и съхрани езикът ни. “първи.БГ” отразява само и единствено новини от и за България и всичко случващо се в страната ни.

Има осигурени пари от правителство за авариен ремонт на пречиствателна станция за питейни води към язовир „Ясна поляна“. Считам, че от другата седмица най-вероятно ще има възможност да започнат реално строително-монтажните работи. Това съобщи след оглед на съоръжението министърът на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков. 

Станцията, която пречиства водата за населените места по Черноморието на юг от Бургас, не е в добро състояние. Тя е строена през 1974 г. и оттогава не е ремонтирана. Заради установените проблеми предстои да бъдат направени и конструктивни укрепвания. Направена е пълна организация за необходимите за изпълнение дейности.

Отпуснатите от правителството средства ще бъдат достатъчни, за да се отстранят констатираните проблеми, категоричен бе арх. Шишков. Министърът напомни, че по първоначална оценка необходимият за ремонта  ресурс е бил около 15 млн. лв. Заради конструктивните проблеми на пречиствателната станция за питейни води, размерът на необходимите средства е увеличен и са предвидени 23 млн. лв. 

Много спешно, в рамките на месец и половина, трябва да укрепим съоръжението, за да няма проблем с водоснабдяването, каза министър Шишков. Ситуацията е аварийна. Това се дължи на факта, че в годините назад е нямало поддръжка и не е обръщано внимание на станцията и състоянието ѝ. Знаем технически какво трябва да бъде направено и считаме, че ще можем да се справим. След анализ е създадена организация и се надявам, че няма да има никакви проблеми, допълни той.

В инспекцията на язовир „Ясна поляна“ и станцията участваха също областният управител на Бургас проф.д.н. Мария Нейкова, изпълнителният директор на „Български ВиК холдинг“ ЕАД Ирена Георгиева, управителят на ВиК Бургас инж. Ганчо Тенев и кметовете на Бургас, Царево и Приморско – Димитър Николов, Георги Лапчев и Димитър Германов и др. 

Министър Шишков увери кметовете, че летният сезон ще бъде гарантиран и няма да има проблеми с водоснабдяването.

- РЕКЛАМА -spot_img

Най-новото
Виж