Огнена трагедия на “Струма”: 45 души загинаха след пожар в македонски автобус

При жестокия инцидент има оцелели, които са настанени в Пирогов

Подобни
Новини

Цветин Филипов
Цветин Филиповhttp://xn--b1amte3c.xn--90ae
Цветин Филипов е журналист на информационния сайт NewsOne.bg. Всеки ден той ще ви запознава с най-важните и любопитни вътрешнополитически теми в страната, но ще научавате много от него и за сложните международни събития в областта на геополитиката, сигурността и икономиката. Цветин е репортер с опит в сферата на телевизионната журналистика и магистър по "Международна сигурност" от Софийския университет "Св. Климент Охридски" . През последните години изследователските му интереси са насочени силно към процесите в региона на Източна Азия.

45 души загинаха, след като пътнически автобус с македонска регистрация се запали на автомагистрала “Струма”. Трагичният инцидент е станал край село Боснек към 2.00 ч. през нощта. Националността на жертвите се изяснява. На този етап няма информация в автобуса да са пътували български граждани. Пламъците са избухнали след удар на превозното средство в мантинелата. Сред жертвите има и 12 деца, съобщи служебният вътрешен министър Бойко Рашков. Шофьорът е загинал.

Информацията за броя загинали е противоречива. По-рано беше съобщено, че жертвите на инцидента са 46.

Общо 52 души са били в автобуса, който се е връщал към Македония, най-вероятно след екскурзия до Истанбул. Оцелелите в катастрофата са 7 – момиче на 17 години и шестима възрастни. Всички те са граждани на Република Северна Македония. Транспортирани са в “Пирогов”. От болницата съобщиха, че състоянието им е стабилно и животът им е вън от опасност. Шестима са с изгаряния, а един пациент е с травма на крака. От болничното заведение обясниха, че всички са контактни и са настанени за проследяване на състоянието.

На мястото на инцидента са премиера Стефан Янев, вътрешният министър Бойко Рашков, кметът на Перник и заместник-главният прокурор Борислав Сарафов. Премиерът на Македония Зоран Заев и външният министър Буяр Османи пътуват към България. Заев е бил информиран за случилото се от държавния глава Румен Радев и служебния ни премиер. Османи е провел разговор със служебния външен министър Светлан Стоев.

„Имаме една огромна трагедия. Нямаме какво хубаво да кажем. Това е трагедия, която ни разтърси и постави изисквания пред държавата да реагира бързо. Най-напред да се разследват причините за смъртта и какви грижи да се положат за оцелелите”, каза Стефан Янев.

По думите на заместник-главния прокурор държавата ще работи по две версии – техническа неизправност или човешка грешка.

„Телата са изгорели до неузнаваемост, предстои да се вземат проби, за да се установи самоличността на всеки един. Засега нямаме информация в автобуса да са пътували български граждани”, обясни той.

Служебният вътрешен министър Бойко Рашков съобщи, че са пътували четири туристически автобуса. Всички те – на една фирма.

“Картината е ужасяваща и не всеки може да я издържи. В детайли трагедията ще се разследва. Не е за гледане. Не знам в тези ранни часове трябва да изпадаме в детайли, нека го оставим за друг час. Бих казал, че от моя опит аз не съм виждал такова нещо досега. Не можем да ви кажем кои са хората, трябва да се идентифицират, трудно ще е. Трябва да се установява човек по човек. Трябва да се концентрираме и как да се помогне на оцелелите”, каза Бойко Рашков.

Македонският премиер Зоран Заев коментира, че ще разчита на добро взаимодействие с българските власти, за да се разбере как се е стигнало до трагедията.

„Информирах нашите служби да подготвят нашите екипи и да пристигнат на мястото. Отивам в България да посетя хората в болницата. Трагично е, че сред жертвите има и деца. Ще бъдем много благодарни на българските власти да открият причините за инцидента и да ги споделят с Македония. Със сигурност гражданите на България и Македония ще искат да знаят какво се е случило”, коментира Заев пред МакПрес, предава БТА.

Предвид произшествието са предприети мерки за отклоняване на движението. Гражданите, които пътуват от и към София ще се отклоняват към Радомир.

- РЕКЛАМА -spot_img

Най-новото
Виж