Олаф Шолц е новият канцлер на Германия

Социалдемократите поемат управлението за първи път от 16 години насам

Подобни
Новини

Цветин Филипов
Цветин Филиповhttp://xn--b1amte3c.xn--90ae
Цветин Филипов е журналист на информационния сайт NewsOne.bg. Всеки ден той ще ви запознава с най-важните и любопитни вътрешнополитически теми в страната, но ще научавате много от него и за сложните международни събития в областта на геополитиката, сигурността и икономиката. Цветин е репортер с опит в сферата на телевизионната журналистика и магистър по "Международна сигурност" от Софийския университет "Св. Климент Охридски" . През последните години изследователските му интереси са насочени силно към процесите в региона на Източна Азия.

Новият канцлер на Германия се казва Олаф Шолц. Неговата Социалдемократическа партия подписа коалиционно споразумение за съставяне на правителство със Свободните демократи и Зелените. 63-годишният Шолц е министър на финансите и вицеканцлер на Ангела Меркел от 2018 г. насам.

Очаква се той да поеме поста официално между 6 и 12 декември. Ако това се случи, Меркел ще загуби възможността да отбележи рекорд по престой на поста.

Социалдемократите поемат руля на управление в Берлин за първи път от 16 години насам. Трипартийната бъдеща управленска коалиция вече е формулирала конкретни политически приоритети за близките години. Следващото правителство на Германия ще постави външния дълг под контрол до 2023 г. и ще прекрати използването на въглища като енергиен ресурс до 2030 г. Tрите формации са се споразумeли да направят солидни инвестиции в инфраструктура и климат през следващите години.

“Социалдемократите, Зелените и либералната СвДП се стремят да “ускорят поетапното премахване на въглищата до 2030 г. в идеалния случай и да оставят зад себе си технологията на двигателите с вътрешно горене”, се казва в документа, като се добавя, че те ще се стремят и към пълна въглеродна неутралност до 2045 г.

Германия обяви коалиционното споразумение, Олаф Шолц е новият канцлер -  Bgonair
Представители на бъдещите коалиционни партньори позират пред журналисти минути, след като споразумението беше официално подписано

И още – планира се легализиране на употребата на канабис за удоволствие и увеличение на минималната работна заплата. Планира се да бъдат строени по 400 000 жилища годишно, а една четвърт от тях да бъдат изградени с публични средства.

В направление администрация, коалицията ще се опита да цифровизира и стандартизира всички държавни услуги.

Във външната политика Берлин ще подкрепи допълнителни санкции срещу Беларус, но ще работи сериозно за безвизово пътуване между Германия и Русия за възрастовите групи под 25 години.

Кандидатът за канцлер на Зелените Аналена Баербок ще бъде министър на външните работи, а съпредседателят на партията Роберт Хабек ще бъде вицеканцлер. Кристиан Линднер, който ръководи СвДП, ще бъде министър на финансите. Кристин Ламбрехт от СДП ще бъде министър на вътрешните работи.

На последното заседание на настоящия кабинет, бъдещият канцлер на Германия подари на Ангела Меркел дрян, който да си отглежда вкъщи. Латинското наименование на растението е Cornus controversa и според немското издание “Билд”, подаръкът има дълбок смисъл. Храстът ражда черни плодове – цвят, който символизира Християндемократическия съюз, а почвата, в която расте, трябва да е много влажна. Изразът влажен на немски е “sauer”. Това е фамилията на съпруга на Ангела Меркел – Йоахим Зауер.

- РЕКЛАМА -spot_img

Най-новото
Виж