От лятото на 2022г. новите коли в ЕС само с ограничител на скоростта

Устройствата ще изпращат данни за различни пътни ситуации до институциите, но те ще бъдат анонимни

Подобни
Новини

Цветин Филипов
Цветин Филиповhttp://xn--b1amte3c.xn--90ae
Цветин Филипов е журналист на информационния сайт NewsOne.bg. Всеки ден той ще ви запознава с най-важните и любопитни вътрешнополитически теми в страната, но ще научавате много от него и за сложните международни събития в областта на геополитиката, сигурността и икономиката. Цветин е репортер с опит в сферата на телевизионната журналистика и магистър по "Международна сигурност" от Софийския университет "Св. Климент Охридски" . През последните години изследователските му интереси са насочени силно към процесите в региона на Източна Азия.

Европейската комисия прие регламент, който изисква задължително наличие на специално устройство за контролиране на скоростта, което да бъде прикрепено към всички нови автомобили, продавани в ЕС. Мярката ще стане задължителна от 6 юли 2022г. и обхваща всякакъв тип превозни средства.

За новите модели, които вече са пуснати в продажба и ще бъдат на пазара към месец юли 2022г., технологията ще е задължителна от 2024г.

Как работи самата система?

Два са основните начини, чрез които устройството ще установи как и в каква степен трябва да наложи регулация на скоростта на превозното средство – чрез картографски данни на навигационната система на автомобила или камери на автомобила, които разпознават пътните знаци, маркировка и др.

Европейската комисия обяснява, че в случай на нужда, двата принципа могат да работят заедно.

Intelligent speed assistance: everything you need to know | Autocar

Устройството ще информира водача за скоростта, която трябва да бъде спазена в конкретен пътен участък. Това може да става чрез звуков или визуален сигнал. Все пак шофьорите ще могат да изключват частично или напълно системата. Тя обаче ще се активира всеки път, когато двигателят бъде включен. Разбира се, вашият технологичен асистент не може да ви спре да поддържате скоростта, която искате, но решението има своите законови последствия.

Intelligent Speed Assistance set for launch on all new EU vehicle types  from 2022 | ETSC
Пример за работата на виртуалния асистент в колата

Устройството ще има и още една задача – да събира информация за пътната обстановка, която ще бъде изпращана до компетентни институции. Европейската комисия дава гаранции, че данните ще лъдат изцяло анонимни и няма да бъдат свързвани с конкретно превозно средство.

- РЕКЛАМА -spot_img

Най-новото
Виж