Отслужен бе тържествен водосвет по повод Гергьовден – Ден на храбростта и Българската армия в София (ВИДЕО)

Епископ Поликарп, прочете приветствието на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит

Подобни
Новини

Тоня Стоянович
Тоня Стояновичhttp://xn--b1amte3c.xn--90ae
Тоня Стоянович работи като журналист повече от 20 години. Първите си стъпки в бранша прави под ръководството на Томислав Русев, като спортен репортер. Споделя, че никога няма да забрави първия си урок, а именно правилото ,че няма лош отговор ,а лошо зададен въпрос. В последната година от следването си в Национална спортна академия „Васил Левски“ записва втора специалност спортна журналистика. Почти 10 години отразява състезания от моторните спортове, волейбол, борба и др. Завършва магистратура “Електронни медии“ в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. От 2013 година работи като репортер,редактор и водещ в политическите новини в телевизия. В живота и в работата си винаги си напомня думите на италиански поет Данте Алигиери, че „Най-горещите места в ада са предназначени за онези, които по време на големи морални изпитания са пазили неутралитет.“

И тази година беше отслужен тържествен водосвет пред Храм-паметника “Св. Александър Невски” по повод празника на св. Георги Победоносец и Деня на храбростта и Българската армия. Молитвеното последование беше възглавено от Белоградчишкия епископ Поликарп, който  прочете приветствието на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит:

“Нашият Бог е Бог на мира и любовта, на милостта и човеколюбието. Въплътил се в лицето на Своя Единороден Син, Той се принесе в жертва за нас, за цялото човечество, за да имаме живот и да го имаме в изобилие. Като Негови чеда от нас се очаква също да бъдем миротворци и да проявяваме милост и състрадание към ближния, към всекиго – бил той близък или далечен. Пред Бога е ценен всеки човешки живот и затова войната не е и не може да бъде средство за разрешаването на нито един спор, нито за нея може да съществува каквото и да било оправдание. Като Църква Христова, не можем да се примирим с военните действия и да не ги изобличим като проява и тържество на злото в този свят.”

“Днес, когато се освещават бойните знамена на Българската армия, се молим тя да бъде винаги закрилник на своя народ, армия, която е гарант за съхраняването на живота, честта и достойнството на всеки човек. Само тогава ще се радва и на Божието благословение и благоволение, когато се обучава и съществува, за да пази мира и да съхранява божествения дар на живота.”

“По молитвите на Божията майка, на светия Великомъченик и победоносец Георги и всички Свои дивни угодници Господ Бог да благославя и укрепва родното ни войнство и всички нас!

Честит и благословен празник!

Епископ Поликарп поръси със светена вода знамената и представителните воински части на Българската армия. В тържествения ритуал участва и Гвардейският представителен духов оркестър, и представителни блокове на Националната гвардейска част.

- РЕКЛАМА -spot_img

Най-новото
Виж