Палеополитика и пера на вятъра

Това, което все пак отличава българската палеополитика от племенните отношения, са изборите

Подобни
Новини

първи
първиhttp://първи.бг
“първи.БГ” събира на едно място новинарския поток от добре познатите newsONE, cultureONE и BulgariaONE. Медията е с 5 центъра (хъбове) – Национален, Регионален, Криминален, Развлекателен и Културен. Нашата идентичност e изцяло на български език. Дори може да посетите сайта, използвайки домейна на кирилица - първи.бг. От технически съображения и лесна достъпност за хората от чужбина ще работи и домейна www.prv.bg. В “първи.БГ” ще налагаме използването на чист български, като част от политиката на медията да опази и съхрани езикът ни. “първи.БГ” отразява само и единствено новини от и за България и всичко случващо се в страната ни.

Преди около петстотин-шестотин години, някои племена в далечния американски север (атикамеку, монтанаи, аскапи и алгонкингски народи) все още живели във времената на палеолита. Били ловци и събирачи, като преди всичко ловили риба. И най-могъщо от тези племена било онова племе, което успявало да завладее най-рибодайните вирове и езера. Останалите племена му се подчинявали и просели или достъп до завладените води, или пък риба. И ако успеели да съберат повече мощ, гледали да изтласкат господствaщото племе от езерото му.

Сега заменете рибодайното езеро с бюджет и с пари по европейски програми, а племената с политически партии, за да си дадете сметка за една от същностните особености на българската политика (един беше оприличил езерото с пица, а пък рибата с “порции”).

Чрез обществени поръчки и по други начини племето, което владее езерото (пицата, бюджета, порциите) ще си вземе своето, ще даде възможност и на другите да се пооблажат, ако му гласуват законите и му подкрепят правителството, а несъгласните, тоест опозицията, ако не бъде изтребена, ще яде раци, защото като няма риба и ракът е риба.

Това важи преди всичко за по-старите политически партии, онези с вече изградени взаимовръзки и устройства – средищни (централни), местни, квартални, градски, селски и всякакви, при които разпределянето на порциите (не само паричните порции, а властта, влиянието, службите, синекурите, калинкатурите, ако може и прокуратурите) тръгва отгоре, от върхушката (водачи и обръчи от фирми), за да мине през средата, примерно медиите, за да стигне и до по-долните представители на племето, примерно бодигардове и горските. Това е палеополитиката.

Естествено в палеополитиката да се изпедепцат най-вече онези партии, която най-дълго се е възползвала от рибодайния водоем. Първо БСП, със спомена за СОЦ-а, после ГЕРБ и най-вече ДПС, която благодарение на особеностите си, се оказа най-сплотеното, нагаждащо се към обстоятелствата и способно да оцелява племе.

Това, което все пак отличава българската палеополитика от племенните отношения на монтанаи и евенки, са изборите. Кой ще седи до езерото и пицата се решава чрез избори, а не чрез междуплеменни войни.

Разбира се, зрелите партийци се обкичват с пера. ГЕРБ си слагат сини пера и се обявяват за десни. Не защото са наистина десни, те всъщност са лявоцентристка популистка партия, ама да се прикрие истинската им същност, да се отличават от другите и да се вее нещо на вятъра. БСП си слагат червени пера и се обявяват за леви. Не защото наистина са леви, те нямат нищо общо с европейската левица, например, те всъщност са консервативна дясна партия, но си слагат перата, за да прикрият истинската си същност, да се отличават от другите и да се вее нещо на вятъра.

При ареста на Бойко Борисов, например, хората на ГЕРБ се държаха по-скоро като племе, на чийто свещен вожд някой е посегнал, нежели като хора, загрижени за корупцията правосъдието и справедливостта. Не им пука дали вождът има някакви вини, той е свещен и трябва да се защитава, защото благодарение на него племето имаше достъп до езерото-пица. И би могло отново да има.

Най-смешни и нелепи са шарените пера на ДПС, обявили се за либерали. При условие, че в тази партия дори перата не са либерални.

Истинска промяна на племенните табиети, обаче може да дойде от политическа партия “Продължаваме промяната”. Това не е партия-племе, тя няма вътрешно устройство, подразделения и членове, има само гласоподаватели. Предимството й е, че тези гласоподаватели не искат и не очакват от нея облаги и партията няма как да ги сплоти в племе. Недостатъкът й е, че тези гласоподаватели не могат да й бъдат верни като членовете на племето. Тази особеност на ПП заплашва племенните партии, най-вече ГЕРБ и ДПС, (не и БСП, които се настаниха до пицата и ще си потърсят, рано или късно дължимите порции). Затова, а и по други причини,  най-свирепите нападки срещу ПП и сегашното правителство идват тъкмо от ГЕРБ и ДПС. С непрестанното натякване, че ПП се проваля във всичките си начинания. 

Дали е така обаче? Дали наистина се проваля.

Мораториумът върху цените на тока, парното и водата, когото всички стръвно отхвърляха, се оказа правилна стъпка, защото пощади по-бедните домакинства и след падането му цените няма да се повишат съществено.

Пандемията, която толкова плашеше всички, беше овладяна – донякъде поради естественото отшумяване на заразността, но и заради толкова оспорвания зелен сертификат. Хората най-малкото свикнаха да ходят с маски по магазините, което си е смислен навик.

Властите тутакси, на следващия ден още, спряха користното повишаване на цените на бензина и олиото чрез точно поведение и необходимите разяснения.

Правителството прави това, което правят всички правителства при инфлация – защитава най-уязвимите (повишаването на цените се дължи не на някакви управленска немощ, а на увеличените цени на енергоносителите и на войната в Украйна, не осъзнава само най-безпростветната част на българското природонаселение).

Правителството се справя с бежанския поток от Украйна. Прилично поне, ако не блестящо. 

България ще получи парите по програмата за възстановяване, за това свидетелства, колкото и странно да изглежда на пръв поглед, удължаването с един месец на срока за одобрение на българските предложения.

И да, правителството проявява предвидливост с изкупуването на жито, друг е въпросът за причините, поради които някои зърнопроизводители негодуват (ама то сега може да му се вдигне цената, а нашите искат да ни го изкупят евтино).

Бизнесът все пак е за да подпомагат, има общуване с недоволните.

Кирил Петков всяка седмица проверява докъде е стигнала газовата връзка с Гърция, което значи, че държи на обещанието си тя да бъде довършена до юли 2022-ра година. Ако това действително се случи, то това би било достатъчно правителството да бъде обявено за успешно. И то много успешно.

И нещо съвсем изненадващо, обнадеждаващо, недообяснено и донякъде обнадеждаващо. Финансовият министър Асен Василев съобщи, че няма нужда да се сключва газова сделка с Русия в края на годината, защото България може да си достави газ по нов начин и от други източници. С очаквано повишение на цените на газовите доставки, разбира се, но не с прекалено голямо повишение. 

Това можа да е предвидливост при условие, че войната продължи или че Европейският Съюз се откаже въобще от руските газови доставки (самата Русия да се откаже от износ на нефт и газ е направо невероятно, това са единствените й външни доходи).

Това може да е предупреждение към износителя Газпром – “ако искате прекалено голяма цена, имаме и други възможности” – така се прави при подобни сделки.

При всички случаи това е неочаквано, смела и смислена стъпка. За пръв път български политик (след Костов) се осмелява да действа по този начин.

И въобще, сегашното управление се нахвърля върху всички възникнали трудности (стига с тия кризи, сегашното поколение не знае какво е истинска криза) без много да мрънка и с малко чудато, но в случая може би необходимо “положително мислене”. И какво може да им рече добронамереният наблюдател. Ами, “успех” и това е. А пък денят, в който бъде построена и газовата връзка с Гърция може да бъде обявен и за полунационален празник. А може би най-хубавото е, че що се отнася до политическия ни и обществен живот, май започнахме да излизаме от палеолита и палеополитиката, за да навлезем в неолита. А перата пак може да си ги развяваме за по-весело. А може и да ни дотрябват, ако се върнем обратно по някакъв начин.

- РЕКЛАМА -spot_img

Най-новото
Виж