Първият медицински хеликоптер идва на 15 декември

Подобни
Новини

първи
първиhttp://първи.бг
“първи.БГ” събира на едно място новинарския поток от добре познатите newsONE, cultureONE и BulgariaONE. Медията е с 5 центъра (хъбове) – Национален, Регионален, Криминален, Развлекателен и Културен. Нашата идентичност e изцяло на български език. Дори може да посетите сайта, използвайки домейна на кирилица - първи.бг. От технически съображения и лесна достъпност за хората от чужбина ще работи и домейна www.prv.bg. В “първи.БГ” ще налагаме използването на чист български, като част от политиката на медията да опази и съхрани езикът ни. “първи.БГ” отразява само и единствено новини от и за България и всичко случващо се в страната ни.

Останалите хеликоптери по ПВУ ще получим до 2025 г.

Усилията на служебното правителство и на ангажираните с осигуряването на спешна медицинска помощ по въздух министерства дадоха резултат – вчера беше подписано решение от страна на Министерството на здравеопазването и на италианската фирма „Leonardo S.p.A“, след процедурата по пряко договаряне, за осигуряване на заложените в Плана за възстановяване и устойчивост шест хеликоптера, осигурени с необходимото оборудване и апаратура за нуждите на спешната медицинска помощ. Първият хеликоптер трябва да бъде в България на 15 декември тази година, а останалите – до 2025 г. Това съобщи министърът на здравеопазването д-р Асен Меджидиев на брифинг в Министерския съвет.

Здравният министър посочи още, че с цел осигуряване на медицинска помощ по въздух възможно най-рано, е създаден екип от заместник-министри и експерти от министерствата на здравеопазването, на транспорта, на отбраната, на вътрешните работи, на регионалното развитие и благоустройството и на финансите. Екипът работи по програма за осигуряването на медицинска помощ по въздух още в средата на тази година. Ще бъдат осигурени обучения на медицински екипи и пилоти, ще бъдат създадени координационни звена, ще бъдат определени площадки за кацане, ще има главен координационен център.

„Благодарение на експерти като началника на ВМА генерал-майор Венцислав Мутафчийски, проф. Николай Младенов, анестезиолог-реаниматор, с опит в спешната медицина по въздух, проф. Любомир Алексиев, началник на катедра „Авиационна и морска медицина“ към ВМА и д-р Христо Стоянов от УМБАЛ „Лозенец“ вече имаме изготвена програма за обучение на медиците“, обясни министър Меджидиев като уточни, че в най-скоро време ще започнат и самите обучения. Първоначално това ще бъдат лекари със специалност „Анестезиология и реанимация“.

Здравният министър посочи, че екипът на министерството е ангажиран с посещения на лечебни заведения в страната с цел оценка на възможността за избор на подходящи места, на които да могат да кацат хеликоптерите. Целта е да бъдат определени места, осигуряващи бърз достъп до качествена, навременна и комплексна медицинска помощ.

- РЕКЛАМА -spot_img

Най-новото
Виж