Пеканов: Няма да останем без ток

Според вицепремиера е необходима правилна политика

Подобни
Новини

Сергей Тодоров
Сергей Тодоровhttps://xn--b1amte3c.xn--90ae
Сергей Тодоров е главен редактор на информационния сайт NewsOne.bg. Работил е като репортер в няколко национални телевизии, както и в печатни , и в онлайн издания. Автор е на редица материали и разследвания. Завършил е „Политология“ в УНСС.

Няма да останем без ток, ако направим правилните стъпки и имаме правилните политики. За съжаление съм казвал неведнъж, такива политики, дългосрочни стратегии, визии как да се случи това, до момента са липсвали. Това заяви пред БНТ вицепремиерът от служебното правителство Атанас Пеканов.  

Според него именно защото темата е трудна хората се притесняват, че никой няма да се погрижи за тях. Той допълни, че са надградили новата версия на Плана за възстановяване спрямо априлската с 13 нови реформи.  

снимка: Атанас Пеканов

“Ние надградихме много сериозно сферата на декарбонизацията чрез проекти в сферата на енергетиката за възобновяеми ВЕИ-та, също така надградихме финансовите средства, които са за ВЕИ-та за собствени нужди за бизнесите от 20 млн. на 220 млн. – 11 пъти увеличение в програмата за икономическа трансформация. От 20 млн. за ВЕИ на покривите на къщите на 140 млн. Това са стъпките, които можем да направим, когато пристъпим към излизане, да имаме и други възможности”, коментира още Пеканов. 

Според вицепремиера декарбонизацията на икономиката е един неизбежен процес в дългосрочен план, но дълги години темата е избягвана в България. 

снимка: Атанас Пеканов

“В тази сфера ЕК, европейските институции заложиха доста голям приоритет на т. нар. “Зелена сделка”, към стъпки към декарбонизация на икономиката. И в този смисъл върви целият дебат за затваряне на въглищните мощности. Глобалният дебат върви в тази посока. Едни процеси, които са неизбежни в дългосрочен план. Ние поставихме този дебат като индикативна дата, крайна дата – 2038 година, за да започнем този дебат. Той дълги години е бил избягван в България, защото темата е трудна, никой не иска да говори за това, защото има рискове”, обясни вицепремиерът. 

Този преход по думите му може да се случи успешно само ако е плавен и справедлив, т.е., ако сме взели стъпките, така че да се осигурят други работни места на хората в региона. 

снимка: Атанас Пеканов

“Работихме добре в последните месеци, от една страна, да подобрим Плана, работи се също така по активиране на другите средства от фонда за справедлив преход, които са именно за социално-икономически мерки. Далеч в бъдещето, когато се случат тези стъпки за декарбонизация, затваряне, излизане от въглищната енергия, да имаме други работни места с високо добавена стойност, които да дадат бъдеще на региона”, допълни той. 

- РЕКЛАМА -spot_img

Най-новото
Виж