Пепи – новата мармозетка на столичния зоопарк

Маймунката се е родила на Петковден

Подобни
Новини

Владимир Христовски
Владимир Христовскиhttps://xn--b1amte3c.xn--90ae
Владимир Христовски е заместник главен редактор и журналист в информационния сайт NewsOne.bg. Той има дългогодишен опит, придобит при работата си във вестници, радио, телевизия и информационна агенция. През годините той се насочва към създаването на новини за хората. Христовски вярва, че журналистиката, освен че трябва да информира точно и безпристрастно, трябва да помага и решава трайно проблеми, да бъде в основата на законодателни промени, водещи до качествената промяна на живота на обществото. В NewsOne.bg Владимир Христовски ще Ви информира за актуалното и най-важното от деня в страната, от сферата на Столичната община, образованието, социалната сфера, здравеопазването, иновациите, културата. Също така ще Ви среща с добрия пример, ще съдейства за разрешаването на проблеми и ще Ви среща с интересни и вълнуващи личности. Като запазена негова марка, той ще търси и отговорите на онези въпроси, които малцина журналисти се осмеляват да задават.

Двойката мармозетки – джуджета в сектор “Примати” на Столичния зоопарк станаха родители. Бебето се е родило на Петковден – 14 октомври 2021 г. и носи името Пепи, въпреки че все още не е ясно какъв е полът му.

Таткото Педро (3 г.) е преместен от испанския зоопарк “Сендавива” през май 2021 г., за да стане партньор на самотната по онова време женска – Мира (9 г.), която е родена в “Зоологическа градина – София”.

Снимка: СО

Двамата родители полагат всеотдайни грижи за бебето, родено след 150-дневна бременност. Мъжкият го носи на гърба си и го предава на майката само за кърмене.

Маймунките – джуджета сега са на топло във вътрешното си заграждение и ще могат да бъдат показани на посетителите едва през пролетта.

Основната причина е, че сектор “Примати”, залата на големите котки и зала “Слонарник” остават затворени за посетители заради Ковид пандемията.

Този вид мармозетки са най-дребните маймунки в света.

Възрастните тежат около 100 гр. и са дълги около 23 см. с опашката. Те се хранят с дървесни сокове и смоли, плодове и насекоми.

Засега не са застрашени от изчезване, но популацията им в дивата природа намалява. Основната причина е загубата на местообитанието им заради изсичането на Амазонските гори.

- РЕКЛАМА -spot_img

Най-новото
Виж