Перу и Историята на Майката Земя по VIASAT HISTORY 

Подобни
Новини

първи
първиhttp://първи.бг
“първи.БГ” събира на едно място новинарския поток от добре познатите newsONE, cultureONE и BulgariaONE. Медията е с 5 центъра (хъбове) – Национален, Регионален, Криминален, Развлекателен и Културен. Нашата идентичност e изцяло на български език. Дори може да посетите сайта, използвайки домейна на кирилица - първи.бг. От технически съображения и лесна достъпност за хората от чужбина ще работи и домейна www.prv.bg. В “първи.БГ” ще налагаме използването на чист български, като част от политиката на медията да опази и съхрани езикът ни. “първи.БГ” отразява само и единствено новини от и за България и всичко случващо се в страната ни.

Този декември известната историчка Проф. Бетани Хюз се завръща по Viasat History, за да изследва връзката ни с Майката Земя; използвайки древни доказателства и най-новите технологии на НАСА, Бетани разглежда идеята, че Земята е живо същество. Филмът „Историята на Майката Земя: разкриване на Гея“ дебютира на 16 декември, петък, от 22:00 часа.

Пет дни по-рано проследете шокиращата история за останките на стотици деца и млади лами, открити по северното крайбрежие на Перу; те изглежда са били принесени в жертва по времето на цивилизацията Чиму (XV век), най-голямата империя в Андите преди пристигането на инките и конкистадорите. „Пери: жертвоприношенията в царството Чиму“ е с премиера по Viasat History на 11 декември, неделя, от 22:00 часа. 

Последният месец на годината ще бъде доминиран, обаче, от документалната поредица в 8 части „Световната война 1914 – 1945“, която дебютира на 5 декември, понеделник. Военната тема открива филмът в 2 части „Мусолини: Първият фашист“ – още на 3 декември, събота, от 23:05 часа. 

Copyright © Terranoa

Перу: жертвоприношенията в царството Чиму

Неделя 11 декември в 22:00 ч.

Брой епизоди: 1 x 60 мин.

Жанр: Документален/ древна история/ археология

Оригинално заглавие: Peru: Sacrifices in the Kingdom of Chimor

Година: 2022

Останките на стотици деца и млади лами са открити по северното крайбрежие на Перу; всички те изглежда са били принесени в жертва през 15-ти век по времето на цивилизацията Чиму, най-голямата империя в региона на Андите преди пристигането на инките и конкистадорите. Това е безпрецедентно откритие – няма научно доказателство за друго масово жертвоприношение от такова естество и в такъв мащаб в която и да е друга цивилизация. Международен и мултидисциплинарен екип от учени е започнал разследване – какви са обстоятелствата, довели до тези жертвоприношения и какви са били причините за тях?

Видео за Перу: жертвоприношенията в церството Чиму по Viasat History 

Copyright © Star Content

Историята на Майката Земя: разкриване на Гея

Петък 16 декември в 22:00 ч.

Брой епизоди: 1 x 60 мин.

Жанр: Документален/ древна история/ археология/ научнопопулярен

Оригинално заглавие: The History of Mother Earth: Gaia Uncovered

Година: 2022

На какво може да ни научи схващането на древния свят за планетата – както се разказва например в легендата за могъщата гръцка богиня Гея? Известната историчка Бетани Хюз изследва връзката ни с Майката Земя; използвайки древни доказателства, както и най-новите технологии на НАСА, Бетани разглежда идеята, че Земята е живо същество и как древните цивилизации са се научили преди хиляди години да уважават Земята и нейното продължаващо съществуване.

Copyright © Library of Congress

Мусолини: първият фашист

Премиера в събота 3 декември в 23:05 ч.

Брой епизоди: 2 x 60 мин.

Жанр: Документален/ исторически/ военен/ биографичен

Оригинално заглавие: Mussolini: The First Fascist

Година: 2021

Той олицетворява съюза между Италия и нацистка Германия, но кой знае истинската история на „Дучето” и – чрез него – на италианския фашизъм? Защо този човек, който дълго време е бил безразличен към расовите въпроси, се превръща в италианското алтер его на фюрера и какво място заема в йерархията на тираните? 100 години след издигането на власт на Мусолини и благодарение на официални архиви и любителски кадри, заедно със свидетелствата на онези, които са живели под режима на Мусолини – бивши поддръжници или жертви – този документален филм изследва механизмите на фашистката власт, култа към насилието и политическите репресии на държавата, които тласкат Италия към катастрофа.

Copyright © Wild Thring Media

Световната война: 1914 – 1945 г.

Премиера от понеделник 5 декември в 23:00 ч.

Брой епизоди: 8 x 60 мин.

Жанр: Документален/ исторически/ военен

Оригинално заглавие: The World War: 1914-1945

Година: 2022

Оригинален и драматичен сериал, в който се разглеждат от нова гледна точка най-ожесточените и значими епизоди в съвременната история – не като две световни войни, а като непрекъснат разказ за грешки, амбиции, революция и смелост. Разглеждайки двете световни войни като един конфликт, ние достигаме до нови прозрения за причините и следствието; разбираме как тези събития тотално са преобразили света и са създали настоящето, от унищожаването на стари империи до изместването на баланса на силите от Европа към Азия и Съединените щати. В този сериал ние обръщаме поглед назад, за да получим представа как светът е въвлечен и останал във война през толкова голяма част от 20-и век.

- РЕКЛАМА -spot_img

Най-новото
Виж