Петър Тулешков ще дирижира Български камерен оркестър – Добрич

Подобни
Новини

първи
първиhttp://първи.бг
“първи.БГ” събира на едно място новинарския поток от добре познатите newsONE, cultureONE и BulgariaONE. Медията е с 5 центъра (хъбове) – Национален, Регионален, Криминален, Развлекателен и Културен. Нашата идентичност e изцяло на български език. Дори може да посетите сайта, използвайки домейна на кирилица - първи.бг. От технически съображения и лесна достъпност за хората от чужбина ще работи и домейна www.prv.bg. В “първи.БГ” ще налагаме използването на чист български, като част от политиката на медията да опази и съхрани езикът ни. “първи.БГ” отразява само и единствено новини от и за България и всичко случващо се в страната ни.

На светлия български празник от 12.00 ч. в парка пред музея камерният ни оркестър ще поздрави гражданите и гостите на града с концерт под диригентската палка на младия Петър Тулешков. Роден през 1995 г. в гр. Пазарджик, той от ранна възраст започва да свири на цигулка и по-късно завършва НМУ „Любомир Пипков“ в София с цигулка и НМА „Проф. П. Владигеров“ със специалност оперно-симфонично дирижиране в класовете на именитите проф. Григор Паликаров, проф.  Пламен Джуров, проф.  Деян Павлов, доц. д-р Георги Патриков. Посещавал е майсторския клас по дирижиране на проф. Колин Метърс в Берлин, Германия и много други.

Интересът му към дирижирането се заражда през годините му в музикалното училище, докато свири в различни младежки оркестри в страната като Софийска младежка филхармония, Младежка филхармония Пионер, Балкански младежки симфоничен оркестър и др. Докато трупа диригентски опит с Академичния симфоничен оркестър (АСО в НМА) в София през годините си в академията, той започва да свири като цигулар в Държавна опера Варна, където по-късно започва да дирижира и като асистент – диригент на водещи български диригенти като Павел Балев, Григор Паликаров и Емил Табаков. 

През 2022 г. официалният му диригентски дебют с музикантите и солистите на Държавна опера Варна поставя началото на кариерата му като диригент на оперна, балетна и симфонична музика.

Програма:

Волфганг Амадеус Моцарт – Малка нощна музика

Волфганг Амадеус Моцарт – Дивертименто Ре мажор

Панчо Владигеров – Три пиеси, оп.9

Джоакино Росини – Увертюра към операта „Севилския бръснар“

Пьотр Илич Чайковски – Валс из „Серенада за струнен оркестър“

Вход свободен. Заповядайте ! 

- РЕКЛАМА -spot_img

Най-новото
Виж