Починал е последният затворник от лагера “Слънчев бряг” бай Кольо Вутов

Подобни
Новини

първи
първиhttp://първи.бг
“първи.БГ” събира на едно място новинарския поток от добре познатите newsONE, cultureONE и BulgariaONE. Медията е с 5 центъра (хъбове) – Национален, Регионален, Криминален, Развлекателен и Културен. Нашата идентичност e изцяло на български език. Дори може да посетите сайта, използвайки домейна на кирилица - първи.бг. От технически съображения и лесна достъпност за хората от чужбина ще работи и домейна www.prv.bg. В “първи.БГ” ще налагаме използването на чист български, като част от политиката на медията да опази и съхрани езикът ни. “първи.БГ” отразява само и единствено новини от и за България и всичко случващо се в страната ни.

В самия край на миналата година е починал бай Кольо Вутов  (82 г.) от село Торос, община Луковит. Това потвърди кметът на селото Димо Тодоров, след като бе потърсен за информация защо телефоните на неговия съселянин са изключени. 

Бай Кольо навярно беше последният жив затворник от комунистическия концлагер “Слънчев бряг” (1959-1962), който идваше всяка година на поклонението в Ловеч.

Малко преди кончината си той беше интервюиран за филма “Слънчев бряг: Експрес към Ада” на режисьора Степан Поляков. Премиерата на филма с продуцент Община Ловеч беше на 31 януари 2023 г. в кино „Космос“.

Във филма бай Кольо за първи път разказва защо е бил хвърлен в лагера без съд и присъда – заради една шега с котка на площада на селото. 

Властта можеше да те прати в лагера да чукаш камъни заради „подривно-диверсионна дейност“, ако си бивш депутат от земеделците, ако слушаш „западна музика“, ако някой квартален отговорник те е посочил като „хулиган“, за разказване на вицове срещу управляващите, ако партиен секретар е хвърлил око на жена ти или на имота ти. 

По повод кончината режисьорът Степан Поляков предостави линк към целия разговор с бай Кольо.

Вечна му памет!

Очаквайте скоро филма “Слънчев бряг: Експрес към Ада” в ютюб. Тийзър и трейлър може да видите тук.

- РЕКЛАМА -spot_img

Най-новото
Виж