Полковник Валери Рачев оглави кризисния щаб, който ще координира работата, свързана с войната в Украйна

От петък на всички гранични пунктове ще се издава специален документ на всички пристигащи в страната украинци, даващ им право да пребивават легитимно у нас

Подобни
Новини

Владимир Христовски
Владимир Христовскиhttps://xn--b1amte3c.xn--90ae
Владимир Христовски е заместник главен редактор и журналист в информационния сайт NewsOne.bg. Той има дългогодишен опит, придобит при работата си във вестници, радио, телевизия и информационна агенция. През годините той се насочва към създаването на новини за хората. Христовски вярва, че журналистиката, освен че трябва да информира точно и безпристрастно, трябва да помага и решава трайно проблеми, да бъде в основата на законодателни промени, водещи до качествената промяна на живота на обществото. В NewsOne.bg Владимир Христовски ще Ви информира за актуалното и най-важното от деня в страната, от сферата на Столичната община, образованието, социалната сфера, здравеопазването, иновациите, културата. Също така ще Ви среща с добрия пример, ще съдейства за разрешаването на проблеми и ще Ви среща с интересни и вълнуващи личности. Като запазена негова марка, той ще търси и отговорите на онези въпроси, които малцина журналисти се осмеляват да задават.

Вицепремиерът по ефективно управление Калина Константинова обяви, че полковник Валери Рачев ще оглави кризисния щаб, който ще управлява кризата, свързана с войната в Украйна. Във видеообръщение тя посочи, че в щаба ще заседават общо шест работни групи, като той ще координира работата на всички институции.  

“Приехме решение за предоставяне на временна закрила, в съответствие на директивата на ЕС, която се активира за първи път в историята на съюза. Временната закрила предвижда редица улеснения и форми на помощ за всички хора, напуснали Украйна по време на военните действия”, заяви вицепремиерът. 

Тя обясни, че от петък на всички гранични пунктове на страната ще се издава специален документ на всички пристигащи в страната украинци, които желаят временна закрила, даващ им право да пребивават легитимно у нас.

“Този документ им дава както права, така и задължения. От една страна, ще получат достъп до пазара на труда, образование, здравеопазване и социална подкрепа, а, от друга, ще имат задължението да спазват законите на България”, обясни Константинова. 

Тя добави, че правителството е одобрило помощ за настаняване и изхранване на бягащите от войната в размер на 40 лв. на ден.

Според нея в България вече има около 30 000 души, избягали от военния конфликт. Тя каза още, че от сряда работи и национален единен информационен портал, в който е качена цялата информация за всичко, свързано с кризата в Украйна. 

- РЕКЛАМА -spot_img

Най-новото
Виж