Снимка: Pixabay

Сигналите за инциденти в столични детски градини се увеличават. Поредният идва от Асен Бакалов – баща на пострадало дете, на което са направени 4 шефа и има издаден документ от съдебен лекар.

Неприятната случка е от 16 юни, разказва родителят. Тогава дъщеря му се прибира от 107 ДГ „Бон-Бон” с окървавени дрехи. Оказва се, че детето има отворена рана, за която никой не го е информирал. Водят го в „Пирогов” и се налага да бъде шито.

„Ние не знаем какво точно се е случило. Разбираме впоследствие от сестричката на момиченцето ни, която посещава същата градина, че се е катерила на дърво и е паднала. Никой не ни е уведомил за този удар. Когато се прибрахме вкъщи видяхме една ужасяваща рана”, обясни Бакалов.

Детето е престояло с раната около шест часа. Имало е кръв по пижамата, клина и бельото му.

Медицинската сестра в детската градина Величка Стоянова съжалява за случая.

„След като разбрах, че има проблем, попитах детето къде се е ударило. При игра си е чукнало главата в един от клоните на дървото. Прегледах главата за кръв, одрасквания или подутини – нямаше такива. Никой не каза, че то си е ударило гърба или друга част от тялото. В момента, в който отидох си играеше. По нищо не показваше, че е ударено по дупето. 15 минути стоя при мен. Беше жизнено и игриво”, уточни тя.

Директорът на 107 ДГ „Бон-Бон” Ангелина Бунова уточни, че е уведомена за случая от родителя по телефона. Тя е изискала писмени обяснения.

„Както всеки път, възпитателят, който излиза с тях, припомня правилата за игра. Педагогът, който е бил първата смяна, пое отговорността за случая и подаде своето заявление за напускане. Въпреки това – искам да подкрепя и сестрата. Никой не е видял някаква индикация у детето. Не можем да отречем, че има кръв по пижамата. Но тя е с изключително по-малки размери, отколкото тази по дрешките”, пояснява тя.

На помощник-възпитателя ще бъде наложена санкция.

Родители на други деца в градината обаче изразиха подкрепа към ръководството и учителите. Някои от тях смятат, че случаят е преекспониран.