Последните пет години двустранната търговия със стоки между ЕС и Канада достигна стойност от 60 млрд. евро

Подобни
Новини

първи
първиhttp://първи.бг
“първи.БГ” събира на едно място новинарския поток от добре познатите newsONE, cultureONE и BulgariaONE. Медията е с 5 центъра (хъбове) – Национален, Регионален, Криминален, Развлекателен и Културен. Нашата идентичност e изцяло на български език. Дори може да посетите сайта, използвайки домейна на кирилица - първи.бг. От технически съображения и лесна достъпност за хората от чужбина ще работи и домейна www.prv.bg. В “първи.БГ” ще налагаме използването на чист български, като част от политиката на медията да опази и съхрани езикът ни. “първи.БГ” отразява само и единствено новини от и за България и всичко случващо се в страната ни.

Предстои организирането в България на форум, на който да бъдат представени възможностите пред канадския бизнес за инвестиции и съвместна дейност с български компании. Това бе договорено по време на среща между министъра на икономиката и индустрията Никола Стоянов и посланика на Канада в България Н. Пр. г-жа Аник Гуле. 

За последните пет години двустранната търговия със стоки между Европейския съюз и Канада достигна стойност от 60 млрд. евро, като увеличението за периода е с над 30%, стана ясно по време на срещата. Стокообменът между България и Канада за първите 11 месеца на миналата година възлиза на близо 218 млн. щ.д. Участниците в срещата се обединиха около мнението, че между двете държави има много голям потенциал за развитие на двустранното сътрудничество. Обсъдени бяха общи инициативи в областта на зелена енергия, аутомотив, информационни и комуникационни технологии, машиностроене, добивна индустрия и др. 

Сред дискутираните теми беше и дуалното обучение. „В момента разработваме програма и държавните предприятия като стъпка за насърчаване на обучението чрез работа“, информира Никола Стоянов. Посланик Гуле коментира, че канадски компании могат да споделят опит в сферата.

Министър Стоянов акцентира на възможностите за общи инициативи и насърчаване на инвестициите между двете държави. „Един от приоритетите ни е промяна в начина на управление на индустриалните паркове у нас и използването им като инструмент за устойчиво развитие на регионите“, каза Никола Стоянов. В тази връзка икономическият министър отправи покана към представители на канадски компании да се запознаят на място с възможностите, които предлагат индустриалните паркове в България.

- РЕКЛАМА -spot_img

Най-новото
Виж