Постановка на русенския театър ще се бори на Театрална олимпиада

Подобни
Новини

първи
първиhttp://първи.бг
“първи.БГ” събира на едно място новинарския поток от добре познатите newsONE, cultureONE и BulgariaONE. Медията е с 5 центъра (хъбове) – Национален, Регионален, Криминален, Развлекателен и Културен. Нашата идентичност e изцяло на български език. Дори може да посетите сайта, използвайки домейна на кирилица - първи.бг. От технически съображения и лесна достъпност за хората от чужбина ще работи и домейна www.prv.bg. В “първи.БГ” ще налагаме използването на чист български, като част от политиката на медията да опази и съхрани езикът ни. “първи.БГ” отразява само и единствено новини от и за България и всичко случващо се в страната ни.

Драматичен театър „Сава Огнянов“ – Русе ще вземе участие на фестивала „Danube Theatre Festival“ със спектакъла „Балкански синдром.  Той се провежда в град Дьор (Унгария) през юни и е част от 10-ото юбилейно издание на Театралната олимпиада – най-мащабният театрален форум в света. Тази година в него участват общо 7500 артисти от 400 състава от 58 държави, които ще представят своите спектакли на над 100 сцени.

 След като стана ясно, че спектакълът „Коприна“ на Драматичен театър Пловдив е включен в официалната селекция на Театралната олимпиада, Русенският театър става вторият в България, който ще представи страната ни на престижния форум. „Балкански синдром“ е по текстове на един от най-големите български сатирици Станислав Стратиев.

 По думите на режисьора Недялко Делчев „Балкански синдром“ е  „спектакъл за последния етап на българския път към новия по-добър свят. Едно надсмиване над поредната ни неразбория, но и обяснение в любов към драмата на обикновения човек – вечната жертва на безкрайния социален експеримент”. Въпреки че е в репертоара на Русенския театър едва от няколко месеца, спектакълът вече може да се похвали с успешни турнета в София, Варна и Плевен, където изправи зрителите в пълните зали на крака.

 Това е огромен успех както за Драматичен театър „Сава Огнянов“, така и за българския културен живот. Участието на театрите в Русе и Пловдив показва, че българското сценично изкуство не само трябва, а и може да бъде част от световната сцена.

Началото на Театралната олимпиада е сложено в Гърция през 1995 г. от именити режисьори и драматурзи от Гърция, Япония, САЩ, Испания, Великобритания, Русия, Германия и Бразилия.

- РЕКЛАМА -spot_img

Най-новото
Виж