Поставят бюст-паметник на треньора по борба Васил Лишев

Подобни
Новини

първи
първиhttp://първи.бг
“първи.БГ” събира на едно място новинарския поток от добре познатите newsONE, cultureONE и BulgariaONE. Медията е с 5 центъра (хъбове) – Национален, Регионален, Криминален, Развлекателен и Културен. Нашата идентичност e изцяло на български език. Дори може да посетите сайта, използвайки домейна на кирилица - първи.бг. От технически съображения и лесна достъпност за хората от чужбина ще работи и домейна www.prv.bg. В “първи.БГ” ще налагаме използването на чист български, като част от политиката на медията да опази и съхрани езикът ни. “първи.БГ” отразява само и единствено новини от и за България и всичко случващо се в страната ни.

Да бъде поставен бюст -паметник с лика на Васил Тодоров Лишев, треньор в спортно направление  ,,Борба в свободен стил“. Това решиха общинските съветници в Ловеч на 23 02.2023 г. Решението бе взето с 26 гласа „За“ и без гласове „Против“ и „Въздържал се“. Бюстът ще бъде пред централния вход на Спортната зала.

Това става по предложение  на Игнат Ангелов Дойчинов. Разходите по изработването и поставянето са изцяло за сметка на инициаторите. На 24.09.2023 г. ще се навърши една  година от кончината на Васил Лишев. Той е трикратен световен шампион за ветерани – 1996 г., 2000 г. и 2001 г. През 1972 г. е класиран на четвърто място на летните Олимпийски игри в гр. Мюнхен, Германия. Покойният треньор е седемкратен републикански шампион в категория до 100 кг. Носител е на множество европейски и световни награди:

1969 г. – Бронзов медал от Световно първенство

1971 г. – Бронзов медал от Световно първенство

1968 г.  – Сребърен медал от Европейско първенство 

1969 г.- Сребърен медал от Европейско първенство

1972 г.  – Сребърен медал от Европейско първенство

1970 г. – Бронзов медал от Европейско първенство.

- РЕКЛАМА -spot_img

Най-новото
Виж